Úszni fogunk a pálinkában

2010. 11. 02., kedd

A bérfőzdék is alacsonyabb árakon dolgoznak, de egyre több kereskedőnél lehet kapni pálinkafőzéshez szükséges berendezést is. A Dehir.hu az egyhónapos pálinkatörvény hatásainak járt utána.

 

Bár még csak egy hónapja lépett életbe az új pálinkatörvény, a rövid időszak ellenére már van hatása a szabályozás változásának. A bérfőzést végző szeszfőzdék a főzetési kedv emelkedéséről számolnak be. A Dehir.hu a Vám-és Pénzügyőrség Észak-alföldi Regionális Parancsnokságát kérdezte az eddigi tapasztalatokról.

- Az eltelt idő még kevés ahhoz, hogy messzemenő következtetéseket tudjunk levonni. Jelenleg literenként 700-800 forintért főzik a pálinkát, tavaly lényegesen magasabb volt ez az összeg. Az elmúlt esztendőkhöz képest vélhetően emelkedi fog a főzetők száma és a háztartásonként főzetett átlagos mennyiség is – mondta el Kupecz József őrnagy.

 

A törvény módosítása óta a vámhatósághoz nem érkezett a párlat értékesítéséről vagy az 50 litert meghaladó pálinka előállításról bejelentés, és még zárjegyet sem igényeltek. Így többletmunkát csak a desztillálóberendezések gyártásának és forgalmazásának engedélyezésére szolgáló kérelmek feldolgozása jelent.

Mivel ezeknek az eszközöknek a használatát eddig sokkal szigorúbb feltételekhez kötötték, ez a gyártást és a forgalmazást is korlátozta. Szeptembertől már bárki vásárolhat ilyen készüléket, a megváltozott körülményekre a kereskedelem is azonnal reagált. Előállításra még senki nem kért, forgalmazásra azonban már 10 üzlethelyiségben igényeltek és kaptak engedélyt a kereskedők a régióban.

 

 

Jó hír, hogy még senkit nem kellett megbírságolni a megváltozott törvény kapcsán, a vámosok idáig nem tapasztaltak a magánfőzésben vagy bérfőzésben készült pálinkával kapcsolatosan jogsértést, sőt, a párlat előállítására és forgalmazására vonatkozó jogszabályok megsértésével kapcsolatban eddig közérdekű bejelentés sem érkezett.

forrás: www.dehir.hu 


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum