Mától lehet pályázni a pálinkaünnepre!

2010. 12. 01., szerda

Mától az év végéig lehet pályázni az országos pálinkaverseny lebonyolítására. Emellett hivatásos pálinkakóstolókat is kiképeznek.

 

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter rendeletben szabályozza az országos pálinka- és törkölypálinka-verseny feltételeit, valamint az érzékszervi bírálók képzését. A cél – mint írják – az, hogy nemzeti italunk, a pálinka hitelét és hírnevét egy magas színvonalú, nemzetközileg is elismert rendezvénnyel erősítsük. A Pálinka Nemzeti Tanács ennek érdekében évente egy olyan pálinkaversenyt rendez majd, amire az ország egész területéről származó termékkel lehet nevezni. Az országos rendezvény lebonyolítására december 1-től 31-ig lehet pályázni. Hogy a megmérettetés rangját és jelentőségét biztosítsák, más verseny nem viselheti az „országos”, „nemzeti”, „hazai” vagy „magyar” megnevezést (kivéve az egy adott gyümölcsfajtából, illetve valamely különleges eljárással készült pálinkák országos versenyét).

Ahhoz, hogy a pálinkaversenyt országosnak tekintsék, legalább 300 különféle terméket kell beneveznie legkevesebb 30 indulónak. A vetélkedésen a jövedéki törvény szerinti szeszfőzdék, bérfőzők, magánfőzők és kereskedők vehetnek részt. A pálinkákat harmóniájuk, valamint ízük, illatuk tisztasága és karakterük alapján értékelik a képzett érzékszervi bírálók. Ők az ehhez szükséges technológiai, alapanyag- és késztermékismeretet a rendeletben szabályozott bírálati tréningeken szerezhetik meg – zárul a minisztérium közleménye.

forrás: www.szabadfold.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum