Pálinkafőzés: házilag nem készítik Hajdú-Biharban

2011. 01. 04., kedd

Hajdú-Bihar. Noha az elmúlt év ősze óta lehetőséget ad a törvény hazánkban a házi pálinkafőzésre, a megye egyik legjelentősebb bérfőzdése ezernyi ügyfele között egy sincs, aki beszerzett volna már ilyen házi lepárló berendezést.

 házilag nem készítik Hajdú-Biharban  

  „A négy főzdénkkel a bihari térséget gyakorlatilag lefedjük, több ezer kuncsaft fordul meg nálunk évente, de valamennyien úgy vannak vele, hogy ha jó pálinkát akarnak inni, azt nem fogják házilag csűrölni. Nem is érné meg, hiszen a törvényben meghatározott mennyiségig (abérfőzési szeszadó eltörlése miatt) a korábbi 1300-1400 forint helyett ma 600-700 forintba kerül egy liter pálinka lefőzetése. És ennyi pénzért garantált az ital minősége" – osztotta meg eddigi tapasztalataikat a Naplóval Sápi Imre.  

A szakember elmondta azt is, hogy bár az elmúlt évben csökkent a náluk főzetők száma, ez nem azért volt, mert ezek az emberek inkább otthon főznek pálinkát, hanem, mert nem termett elég gyümölcsük a cefréhez. – Akinek egy átlagos évben van egy-két-három üstje, annak most ötven liter, harminc liter vagy éppen semmi – tette hozzá.

forrás: www.haon.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum