2011: a pálinka éve lesz? 3. rész

2011. 01. 17., hétfő

Gusto: jobbnál is jobb, Márkházi pálinka: biztos lábak, Madarasi pálinka: KMÉ-díj. Úgy tűnik a hazai pálinkafőzdék bizakodóak, és sokat várnak ettől az évtől. Annak ellenére, hogy 2010-ben a pálinkaértékesítés megtorpant, kétszer emelték a jövedéki adót, a termés átlag alatti volt, szóval lenne miért sóhajtozni. Nem teszik: a Gusto szerint mindig újítni kell, a Márkházi hisz a minőségben, a Madarasi pálinka a díjakban.

Az elmúlt hat-nyolc évben a pálinkafogyasztás Magyarországon évről évre nőtt. Egészen az elmúlt évig. Az ok világos: gazdasági válság van, a 2010-es gyümölcstermés maximum közepesnek tekinthető, a gyümölcsárak már-már elszabadultak, tavaly kétszer emelték a jövedéki adót, bevezették a magánfőzés intézményét. Mindezek hatással voltak a pálinkafőzésre és a pálinkafogyasztásra egyaránt. Vagyis 2010 nem a legsikeresebb éve volt a pálinkának. A 4cent arra volt kíváncsi, mit vár a pálinkaszakma ettől az évtől.

Eck Tibor a Gusto pálinkákat gyártó cég tulajdonosa: ”Ilyenkor év elején, amikor az elmúlt évet összegezzük, könnyű lenne azt mondani, hogy épp most számoljuk, mit várhatunk a 2010-es esztendő eredményei alapján 2011-től. Nyilván a helyzet sokkal összetettebb. Elég, ha két dologra gondolunk. Épp most hallom a hírekben, hogy már nyolc Balatonnyi területet öntött el a belvíz. Egyelőre kiszámíthatatlan, hogy ebben mennyi gyümölcsös van, és ha van, annak milyen hatása lesz a termésre. A másik a szabad pálinkafőzés hatása. Meg kell mondjam, nekem mindeddig nincs negatív tapasztalatom, ugyanis mi egészen más „pályán játszunk”. De. Az a 86 liter, amit lehet főzni, számomra azt üzeni, hogy nincs az a család, amelyik ennyit meg tud inni, így a fölösleg előbb utóbb a piacon köt ki, és ennek a hatása ma még megjósolhatatlan. Egyébként pedig bizakodva várjuk az idei esztendőt. Még akkor is, ha azt látjuk, hogy pálinkából bizony túlkínálat van, és profinak kell lennie annak, aki szeretné a jó pálinkáját eladni. A rosszat szinte lehetetlen. Akciók és kedvezmények ugyan kínálják magukat, de már ott tartunk, hogy a bekerülési ár alá kellene menni. Így egy lehetőség marad: a jó helyett még jobbat kell főzni. Mindig valami újat kell piacra dobni, olyasvalamit, ami még nincs. Mi ezt az utat járjuk, mi bízunk a Gusto fejlődésében, az eddig elért sikereinkben.”

Szelei Sándor a Márkházi Pálinkafőző Társaság társtulajdonosa: „A tavalyi év minden pálinkafőzde életében nehezebb volt az előzőeknél, tekintettel a rossz gyümölcstermésre és a válságra. Ez fokozottan igaz egy induló vállalkozás esetében. Cégünk 2010. őszén jelent meg a piacon és az őszi fesztiválokon a nagyközönség már megkóstolhatta pálinkáinkat.. Nagy élmény volt közvetlenül találkozni a fogyasztókkal, külön öröm, hogy a pálinkáinkat kóstolók visszaigazolták a minőség iránti elkötelezettségünket. Ezt ezúton is köszönjük! Az idei esztendőtől azt várjuk, hogy megvessük a lábunkat a kereskedelmi- és bérfőzési piacon is. Régiónkban igyekszünk tanácsadással segíteni a bérfőzetőket cefréjük minőségének javításában, illetve a nálunk főzetett pálinkákon keresztül általában is szeretnénk a bérfőzéssel kapcsolatos minőségi elvárásokat emelni. Célunk mindig is az volt és lesz is, hogy minőségi kisüsti pálinkát hozzunk forgalomba. A tavalyi sikereken felbuzdulva – az Etyeki Kezes-Lábos Fesztiválon a málnapálinkánk a fesztivál felfedezett párlata lett; Kecelelen a málna- és a körtepálinkánk ezüstérmet, az alma- és a pirosribizli-pálinkánk bronzérmet szerzett - szeretnénk minél több szakmai elismerést kiérdemelni, ezért minél több versenyen el kívánunk indulni. Bízva a jobb gyümölcstermésben úgy érezzük, komoly lehetőségeink vannak a fejlődésre, kísérletezésre.”

Lakatos Márton a Madarasi pálinka tulajdonosa, a Magyar Pálinka Lovagrend tagja: „Elsősorban azt várom ettől az évtől, hogy legyen sokkal jobb termés, mint 2010-ben. Akkor kevés volt a cukor a gyümölcsökben, a beltartalmi értékek meg sem közelítették az elvártat, szóval ez ne ismétlődjön meg.. Kiváló gyümölcs, kiváló pálinka, ki ne érezné magát jól e mögött a jelszó mögött? Azt is szeretném, hogy a szakma érezze át a válság okozta gondokat, tartson össze, mutassuk meg, hogy egészséges gondolkodással, az érdekek összehangolásával mi magunk tudunk a gondok fölé nőni. Mert az teljesen egyértelmű, hogy a gazdasági válság a pálinkapiacot sem kímélte. Mondom ezt még akkor is, ha mi magunk - miután 2008 szeptemberében léptünk a kereskedelmi piacra -, ebből mindeddig keveset éreztünk, hiszen a növekedésünk egyenletes. Értékesítésünk dinamikusan fejlődik, halkan hozzáteszem: többet is eladhattunk volna, ha nem lenne válság. És még egy apróság e tekintetben. Baj, nagy baj, hogy megjelentek a piacon az 1.000 forintos, fél literes pálinkák. Ennyiből nem lehet minőségi gyümölcspárlatot előállítani, nemhogy haszonnal értékesíteni. Roppant nagy veszélyt érzek, már csak azért is, mert ha a fogyasztó ehhez hasonlítja a majdnem száz kereskedelmi főzde termékeit, akkor a valódi gyümölcspálinkák, az igazi hungarikum árát bizony túlságosan drágának tartja. Holott a két termék nem azonos kategória, összehasonlíthatatlan. Éppen a minőségi pálinka érdekében a Madarasi pálinkának az a küldetése, hogy még ismertebbé tegye a főzdénket, a márkát és ezzel együtt persze szeretnénk minél többet értékesíteni. Ebben talán az is a segítségünkre lehet, hogy 2010 decemberében a barack- és a meggypálinkák - egyedüliként a pálinkás cégek közül - elnyerte a Kiváló Magyar Élelmiszer díjat. Szeretnénk, ha 2011-ben is legalább két termékünknek hasonló elismerésben részesülne, ezért dolgozunk még fegyelmezettebben.

(Folytatjuk)

Szerző: Jónás József

Fotó: Pásztor Csaba

forrás: www.4cent.hu

Témakörök:

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum