Divatos márkanév lesz a világban a magyar barackpálinka?

2011. 06. 04., szombat

 

Védett földrajzi jelzésű terméknek minősítette az Európai Unió a gönci kajszibarackot. A helybéli termelők és a térség országgyűlési képviselője üdvözölte a döntést, és bíznak benne, hogy a gyümölcs és az abból készült termékek, lekvár, pálinka ettől még inkább keresettebb lesz Európában. Mintegy ezer kiváltságos elit-termék közé jutott be ezzel a magyar kajszibarack.  

Az Európai Bizottság Brüsszelben úgy döntött, a különleges magyar gyümölcs ezzel egy szűk körű -mintegy ezer élelmiszert magában foglaló- termékcsoportba kerül, a tagországok uniós védelmet élvező más hagyományos árucikkei közé. Ezek nevét vagy földrajzi megjelölését más nem használhatja.

Ódor Ferenc, Borsod-Abaúj-Zemplén megye abaúji térségének fideszes országgyűlési képviselője az MTI-től tudta meg a hírt. A gönci barack régóta jellemzi a térséget, elsősorban az ebből készült pálinka, de a lekvár is, a helyiek közül sokan foglalkoznak termelésével. "Ez a mostani elismerés vélhetően azt is jelentheti, még a gönci barack még elismertebb lesz az unióban, a régióban" - tette hozzá az országgyűlési képviselő. 

 

Göncön és térségében mintegy 200 hektáron termelnek kajszibarackot a gazdák, optimális esetben hektáronként 70-80 mázsát szednek le a fákról, a termés többsége konzervgyárakba, illetve piacra kerül, a többiből pálinka készül.

Forrás: www.piacesprofit.hu

Témakörök:

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum