Megnyílt az ország első internetes pálinkafőzdéje Békésen

2011. 06. 07., kedd

 

Az V. Békési Szilvapálinka Ünnep alkalmából nyitotta meg a kapuit az ország immár legjelentősebb pálinkaszentélyének tekinthető Békési Pálinka Centrum, ami a hatalmas méretével és lenyűgöző eleganciájával méltó a viharsarok gyümölcseiből készült világhírű pálinkák bemutatására. A centrum egyben az ország első internetes pálinkafőzője is.

A két napos V. Békési Szilvapálinka Ünnep pénteki, nyitó napján a szakmáé volt a főszerep. Így a Pálinka Lovagrend előkelő vendégei mellett a térség turisztikai és gasztronómiai szolgáltatóit látta vendégül a Békési Pálinka Centrum beruházását végző Békési Pálinka Zrt. nevében a vállalat vezérigazgatója, Békési Zoltán. Az új beruházás funkcióinak a bemutatása után Birinyi József, a Parlamenti Hungarikum Munkacsoport vezetője adott tájékoztatót a Hungarikum törvényről, majd Prohászka Béla a Magyar Gasztronómiai Szövetség elnökének a költeményeiből és a híres 26 féle békési pálinkából kóstolhattak a vendégek.

Az ötödik pálinkaünnep

A Békési Szilvapálinka ünnepek előzménye, hogy a földrajzi eredet-védett Békési Szilvapálinka, az Európai Unió mind a 27 tagállamában elismert ital, így ennek a deklarálása óta a békésiek megünnepelik az évszázados tradícióra visszatekintő pálinkakultúrájukat.

Bár a kezdetektől számítva a Békési Pálinka Zrt területén ünnepelték a békési pálinkát, ez alkalommal, mivel az új Békési Pálinka Centrum avatására is sor került, immár Békés városának központjában, az Ady utca 1. szám alatt, a környező utcák lezárásával zajlott az ünnep.

A Békési Pálinka Centrum hivatalos megnyitását szimbolizáló szalagátvágást a pálinkatörvényt a nevével jegyző Font Sándor országgyűlési képviselő a Dél-Alföldi Regionális fejlesztési Tanács elnöke és Békési Zoltán tette meg. A beruházást köszöntötte a békés megyei kormánymegbízott Erdős Norbert és Font Sándor illetve az épületet megáldották a különböző egyházakat képviselők.

A hivatalos megnyitót követően a centrumot birtokba vették a vendégek, így egész nap több ezer embert vezettek körbe a munkatársak bemutatva annak minden szegletét az őszinte kíváncsiskodóknak.

Erdős Norbert Békés Megye kormánymegbízottja a következő szavakkal köszöntötte a pálinka centrumot:

"Békésen új időszámítás kezdődött amikor sok-sok évvel ezelőtt, Békési Zoltán, édesapjával elhatározta, hogy vállalkozóként egy, a tájegységünkre oly jellemző termék, pálinka előállításába kezd. Nem volt ez abban az időben egyszerű, hiszen ne felejtsük el, akkor még nem született meg a társasági törvény, és még a rendszerváltás előtt voltunk.

Akik ismerik Békési Zoltánt, azok tudnak a vasút technika, a mozdonyok iránti rajongásáról. Mindannyian emlékszünk még Békésen, a Csatárkertben, a Gyulára vezető út mellett dohogó nyugdíjas korú gőzmozdonyra, amely a pálinka előállítását segítette egykoron. Nagyszerűen vegyült a hobby a hivatással, mintát mutatva másoknak ahhoz, hogy egy vállalkozás nem csak kényszer és robot lehet, hanem valami iránti rajongás és a munka ötvözete. Így vált ez a két ág egy kiegyensúlyozott élet kiteljesedésének alapjává. Ehhez még csak - és ezt a szót most idézőjelbe teszem – szorgalom, tehetség, kreativitás, és stabil családi háttér szükségeltetett. Az évek során, a cég megerősödésének következtében egy új, nagyobb telephelyen, az egykori Olajgyár területén folytatódik a cég sikertörténete. Az odalátogatókat egy szépen megépített, ízlésesen kivitelezett telephely fogadja. A létesítmény gyöngyszeme - ugye kitalálták - egy mini vasútállomás, eredeti mozdonnyal, vasúti kocsival és egyéb kellékekkel. Ez a megvalósított ötlet nem csak az esztétikai érzékünkre hat, de a vendéglátást, a pálinka rajongóit is szolgálja.

Mint tudjuk, a pálinka a 2008-as „pálinkatörvény” óta az Európai Unióban védett, hungarikumnak számít, és ebben Békési Zoltánnak is elévülhetetlen érdemei vannak. A védettségnek meg vannak a szigorú kritériumai, amelyeknek egyik igen fontos része, hogy az alapanyag, a gyümölcs csak magyar lehet, és az is, hogy a cefrézés, párlás, érlelés, palackozás műveleteit itthon kell végezni. Ez a bölcs rendelkezés, egyaránt segíti a hazai munkaadókat és a munkavállalókat is. A Békési Pálinka Zrt. jelenleg közel 50 féle fajtájú és csomagolású pálinkát gyárt. Ez, hihetetlen nagy választékot jelent a piacon, amely záloga lehet a hosszú távú sikeres értékesítésnek. Ez jelenti az alapját a tulajdonos, és az itt munkát végzők boldogulásának, biztonság érzetének.

Köszönöm a meghívást a Békési családnak, és még egyszer gratulálok a szép és páratlan új létesítményhez. Kívánom, hogy sok látogató és vendég keresse fel ezt az új Szilva Pálinka Centrumot, valamint sok új hívet kívánok a békési hungarikumnak, határon belül és kívül egyaránt."

A békésiek nyelvén egyszerűen „Zsidó” múltja és jelene

Az egykor zsinagógának épült, majd kosárgyári kultúrházként, üzletházként, Zsinóros Közösségi Házként üzemelő épület a felújítást következtében az EU normáknak mindenben megfelelve modernizálódott, az új funkciókhoz alakult műemléki szempontok figyelembevételével. Az épület teljes körű akadálymentesítéssel jött létre. Az építéssel egy külső megjelenésében is impozáns épület jelenik meg, amely méltán tart igényt a város építészeti büszkesége címre.

A beruházás 119. 441.198 Ft összköltségből a Békési Szilvapálinka Út helyszíneként valósult meg az Európai Unió és a Magyar Köztársaság 50.058.359 Ft támogatásával.

A négyszintes, 857 m² teljes alapterületű, műemléki védelem alatt álló épület a múzeumi funkción túl, lehetőséget biztosít konferenciák, versenyek, szimpóziumok, meetingek, képzések megrendezésére. Kialakításra került a mintegy 60 férőhelyes kóstoló terem, helyet kapott az épületben egy látvány pálinkafőző berendezés, s a betérő látogatók vásárolhatnak a Helyi Termékek Boltjában. 7db saját, parkolóhely került kialakításra, melyből 1 db mozgáskorlátozottak részére fenntartott, továbbá kialakítottak 20 db kerékpár tárolót is.

A földrajzi eredetvédett Békési Szilvapálinka, az Európai Unió mind a 27 tagállamában elismert ital. A Békési Szilvapálinka a térség jellegzetes vörös szilvájából készül, amit a Körösök által biztosított klíma, valamint a térségre jellemző kötött talaj tesz egyedivé. E terméket, annak hagyományait, kultúráját, a békési pálinkafőzés történetét hivatott bemutatni a Békési Szilvapálinka Centrum, az 1984 óta közismertté vált a Békési Pálinkafőzde, valamint a 2003-ban avatott Pálinka Megállóhely, ahol megtekinthető az egykor, a pálinkafőzéshez használt gőzmozdony s mód nyílt pálinkafőzetésre és kóstoló programok lebonyolítására.

Az erre alapozott Békési Szilvapálinka Centrum, mint önálló turisztikai attrakció lehetőséget biztosít arra, hogy a térségbe látogató vendégek, turisták az eddigieknél magasabb szintű szolgáltatásokat vehessenek igénybe.  Filozófiája: Értéket adó helyként, megújult formában újrateremti azt a közösségi érzést, amit egykoron jelentett a pálinkafőzés az emberek számára, a kulturált pálinkázás közösségi helyeként, látogatása a családi, rokoni, baráti kapcsolatok ünnepi eseménye lesz.

Forrás: Hirös Index/REGON

Forrás: www.alon.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum