Rossz idő, jó pálinkafesztiválok

2011. 07. 05., kedd

 

Győrváron a málna, és a nagybőgős államtitkár, Agárdon a cigánymeggy volt a favorit.

A pálinkafőzés, pálinkafogyasztás, pálinkakultúra területén mindig van új a nap alatt; ezt mutatja, hogy ennek a hungarikumnak ma is élő, virágzó hagyománya van, mondta július 2.-án V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár köszöntőjében az I. Birkás Pálinkafesztiválon. A Birkás Pálinka Kft. hagyományteremtő szándékkal rendezte meg Győrváron első fesztiválját, melyen kiosztották a II. Vas Megyei Nyílt Pálinka és Párlat Verseny díjait is. A megmérettetésre 188 mintával neveztek, ebből több mint 140 tétel kapott valamilyen érmet a dr. Panyik Gáborné vezette zsűritől. A fődíjat a Birkás Pálinka Kft. málnapálinkája nyerte el.

Nem mindennapi élményben lehetett része annak, aki a rendezvény műsorait is figyelemmel kísérte: fellépett a vasvári Kármentő népzenei együttes, melynek vezetője és nagybőgőse V. Németh Zsolt államtitkár. A zenekar a Nefelejcs Néptáncegyüttest kísérte. A fesztivál helyszínén zajlott a Nyugat-dunántúli Régió Helyi Vidékfejlesztési Csoportjainak Regionális Találkozója, melynek témája a gazdasági, társadalmi és környezeti problémák helyi megoldását segítő LEADER Program jövője volt. A fórumot a Göcsej-Hegyhát Leader Egyesület szervezte.

Az agárdi Cigánymeggy Fesztivált, amit szintén július 2.-án rendeztek, a meghívásos főző verseny tette egyedivé, amelyen 20 meghívott csapat (többnyire magyarországi vezető éttermek) mérte össze tudását. A rendezvény szakmai fővédnöke, aki egyben a főzőverseny zsűri elnöke is, Andreas Mayer, két Michelin-csillagos osztrák séf volt. Andreas Mayer 2004 óta MAYER's Restaurant és Schloss Prielau Hotel & Restaurant (Zell am See, Ausztria) konyhafőnöke. Előzőleg konyhavezető az Eckart Witzigmann's Palazzojában Berlinben és Münchenben. Eckart Witzigmannal közösen szakácskönyvet írt. A Kempinski Hotelben, Münchenben konyhavezetőként dolgozott. Szakmai sikereit Müchnenben, Düsseldorfban, Belinben, Hamburgban érte el.

Andreas Mayer az Agárdi Pálinkafőzde főzőmestere Vértes Tibor meghívását fogadta el, hogy szakmai tudásával és a magyar gasztronómiai elit kiváló szakembereinek - Csapody Balázs (Kistücsök étterem, Balatonszemes), Litauszki Zsolt (Pest-Buda étterem Budapest), Herczeg Zoltán (67 étterem Székesfehérvár), Mautner Zsófia (Dining Guide), Harmath Csaba (szakíró) - támogatásával értékelje a főzőversenyt, és ezzel részt vegyen a magyartarka szarvasmarha népszerűsítésében. Merthogy a magyartarka volt a gasztronómiai vonal fő meghatározója.

Szerző: Gyöngyössy Boglárka

Fotó: velenceito.info, Cseh Gábor

Forrás: www.4cent.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum