Nem ügyeskedünk a pálinkával

2011. 08. 09., kedd

Január óta szabadon főzhetjük otthon a pálinkát: a tapasztalatokra voltunk kíváncsiak.

Illusztráció

Komoly érdeklődést váltott ki az a törvénymódosítás, ami lehetővé tette az otthoni pálinkafőzést. A házi lepárlást ellenzők azzal érveltek, hogy így ellenőrizhetetlen mennyiségű és minőségű párlat készülhet, ami előbb-utóbb a kereskedelmi csatornákat – vendéglátóegységeket, garázsboltokat – is eléri.

Nem tudni visszaélésről

Az elmúlt időszak tapasztalatairól kérdeztük Soós Tibor őrnagyot, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Vám- és Pénzügyőri Igazgatósága jövedéki osztályvezetőjét, aki elmondta: a legális otthon főzésről nincsenek tapasztalataik, mert a magánszemélyt sem a desztilláló berendezés beszerzésével, sem az azon, az adómentes kereten belül előállított párlatról nem terheli bejelentési kötelezettség. A bejelentés nélkül legálisan előállítható mennyiség ötven liter, ezt saját felhasználásra főzheti le bárki a saját gyümölcséből, de kereskedelmi forgalomba csak bizonyos keretek között – a jövedéki adó megfizetése után – hozhatja. Soós őrnagyot arról kérdeztük, tapasztaltak-e valamilyen visszaélést, amire nemleges választ adott.

Igazolni kell a pálinka eredetét

Korábban az országos híradásokban szerepelt, hogy házilag lefőzött pálinkárabukkantak a fináncok egy szórakozóhelyen. Soós Tibor ezzel kapcsolatban elmondta: térségünkben nem találkoztak illegálisan forgalomba bocsátott párlattal. „Jövedéki ellenőrzések során elsődleges szempont a termékek származásának vizsgálata. Származásilag nem igazolt termék esetében a törvénysértés elbírálásánál – az esetek döntő többségében – irreleváns a termék eredete, így azt általában nem is vizsgáljuk”, tette hozzá az őrnagy, ami végeredményben annyit jelent, hogy ha a származását nem tudja igazolni a kocsmáros, akkor mindegy milyen forrásból származik a párlat, mindenképpen eljárás indul ellene jövedéki törvénysértés miatt.

Szaporodtak a házilag épített lepárlók?

Amikor a házi pálinkafőzés legalizálásának lehetőségeivel kapcsolatban Soós Tibor szerkesztőségünk vendégeként válaszolt olvasóink telefonhívásaira, többen érdeklődtek arról, milyen feltételekkel készíthetnek maguknak desztilláló berendezést, ezért feltettük a kérdést az osztályvezetőnek: nem szaporodtak-e meg a házilag gyártott lepárlókészülékek? „Négy magánszemély részére engedélyeztünk, hogy lepárló készüléket építsenek saját részükre, míg a desztilláló berendezések előállítására, kereskedelmére vonatkozó rendelkezések megszegése miatt három esetben indítottunk eljárást”, mondta. Engedély nélkül előállított készülékek mennyiségről a pénzügyőrség nem rendelkezik információval.

ÉM-SZP

Forrás: www.mon.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum