Bor- és pálinkaház épült uniós támogatással

2011. 10. 20., csütörtök

A Birkás Bor és Pálinkaház családi vállalkozásnak indult, és ezt a jellegét ma is őrzi. Birkás Menyhért tulajdonos, és fia, Birkás Zoltán egy borturisztikai szempontból minden igényt kielégítő, saját rendezvényház felépítését tűzte ki célul. Ehhez az Új Széchenyi Terv DAOP 2.1.1/D-09 Bor- és pálinkabemutató helyek turisztikai célú kialakítása és fejlesztése elnevezésű pályázatán – 50 százalékos vissza nem térítendő támogatást – mintegy 33 millió forintot nyertek el.

 

Bor- és pálinkaház épült uniós támogatással

Az ősi tradíciókra építő, saját stílust, egyedi ízvilágot felvonultató Birkás Pincészet számára a minőségi borok előállítása és forgalmazása mellett kezdetektől fontos és hangsúlyos a borturizmus,. Rendszeresen szerveznek Izsákon és Szabadszálláson gasztronómiai és kulturális programokkal színesített borkóstolókat, melyekre számosan törzsvendégként térnek vissza. Évente több ezer vendéget fogadnak. Megismertetve velük boraikat népszerűsítik az alföldi borkultúrát, valamint erősítik a desztináció turisztikai vonzerejét.

 

A pincészet által létrehozott borklub a helyi ,kulturális élet részévé vált, ahol időszakonként gasztronómiai bemutatókkal egybekötött borkóstolókat tartanak. Így az ide érkező látogató a helyi kultúrán keresztül ismerkedik meg az ízletes ételeket és minőségi borokat felvonultató kínálattal – nem mindennapi környezetben – ezzel is növelve a környék imázsát.

 

Ebben segített az uniós támogatás, amelynek köszönhetően megújult a pincészet. A létesítmény – a hozzá tartozó kiszolgáló egységekkel együtt – 225 négyzetméteres épületben kialakított, igényes, hetven férőhelyes borkóstolóhely. A vendégek kényelmét a beszélgetős borkóstoláshoz egy tetőterasz is szolgálja, ahonnan festői kilátás nyílik a környező alföldi tájra.

 

A pincészethez kapcsolódó vendégház kitűnő lehetőség a pihenésre vágyóknak, akik néhány kellemes napot szeretnének itt eltölteni. A vendégeknek egy igényesen kialakított két szobás ház áll rendelkezésére, fürdőszoba és TV használattal.

 

A Bor- és Pálinkaház fő kínálatát a 14 hektáron gazdálkodó pincészet adja. Évente 1500 hektoliter bor készül a családi gazdaságban, amelyből 60-70 ezer palackozott bort készítenek. A Birkás Bor és Pálinkaház jelenleg tizenkét fajta borral van jelen a piacon. Boraikkal az elmúlt években több aranyat is nyertek hazai versenyeken és ezüstérmet nemzetközi megmérettetéseken.

 

A pincészet a fajták közül a chardonnay-ra, a cabernet franc-ra, a kékfrankosra, a kadarkára, a cserszegi fűszeresre és – különösképpen – az arany sárfehérre helyezi a hangsúlyt, mely utóbbi a környék különlegessége is: A Birkás család a festő Csontváry Kosztka Tivadar – eredetileg pesti gyógyszerész, majd Izsákra költöző és borásznak álló – öccse által 1873-tól kinemesített arany sárfehérhez nyúlt vissza, és tudatosan ebből a fajtából készíti a kilencvenes évek elejétől borainak egy részét – egyedüliként Szabadszállás környékén. A világhírű Walton pezsgő alapanyagául is szolgáló arany sárfehér egyébként öt évvel ezelőtt megkapta az Uniótól az eredetvédettséget is.

 

A Birkás Pincészetnél 1998 óta készítenek vörös, rozé és fehér minőségi borokat, melyek megtalálhatók az Alföld számos vendéglátóhelyén. A vendégeknek kínált többféle pálinka közül az egyik különlegesség a cserszegi fűszeresből készült szőlőpálinka, amelyet kézzel bogyózva dolgoznak fel.

 

A pincészet a gazdaságot a bor- és pálinkaházzal egyedülálló és egyedi kinézetű borturisztikai helyszínné alakítja, amely emberek találkozóhelye és kulturális rendezvények otthona. A Birkás Bor és Pálinkaház ars poeticája, hogy boraiban saját arculatot adjon az Alföldnek, – a tradíciókat és a modern technológiát ötvözve.

 

Forrás: www.gazdasagiportal.hu

Témakörök:

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum