Magyar Pálinka Napja

2011. 12. 04., vasárnap

Ezúttal is Győrben ünnepel a Magyar Pálinka Lovagrend.

 

A Magyar Pálinka Lovagrend Egyesület (MPL) immár hatodik éve december 6-át tartja az év egyik legfontosabb napjának. Nem véletlenül. Még 2006 őszén gondolták ki a lovagrend jeles tagjai, hogy legyen a pálinkának is saját ünnepnapja. Kézenfekvő megoldásnak tűnt december 6-a, ugyanis Szent Miklós a pálinkafőzők védőszentje is. A gondolatot tett követte - igaz, akkor még csak saját berkeiken belül -, de megünnepelték a Pálinka Napját. Nem is akármilyen külsőségek között: Szent Miklóst ábrázoló ikont készíttettek, amit a győri görög katolikus templomban szenteltek fel.

A következő évben már hivatalosan is a pálinkát ünnepelték december 6-án, ezúttal is ikonszenteléssel, a hegyeshalmi határátkelőnél az országba belépők egy-egy kis üveg pálinkát kaptak ajándékba, Budapesten pedig a pálinka ügyéért legtöbbet tett szakmabelieknek átadták a Pálinka Érdemérmet. Ugyanakkor a Pálinka Hét keretén belül a Kossuth téren, a FVM árkádja alatt megrendezték az első Pálinka Árkádiát, ahol a legjelesebb pálinkafőzdék várták legkiválóbb pálinkáikkal az érdeklődőket.

A Pálinka Árkádiát megrendezték a következő két évben is, ám 2010-ben már nem volt Pálinka Árkádia, ám az ünnepség nem maradt el. És persze az idén is ünnepel a lovagrend, ezúttal december 4-én, vasárnap 10 órakor tartják a Magyar Pálinka Napja hivatalos rendezvényeit. Győrben a Szent Miklós templomban adják át a Pálinka Érdemérmet istentisztelettel egybekötött pálinkaszentelésen és a Szent Miklós ikon szentelésén.

A Magyar Pálinka Napját nem csak a lovagrend és nem csupán Győrben ünnepli. Sok rendezvényt tartanak országszerte és idén a Bestillo Pálinkaház is csatlakozott ehhez a hagyományhoz. Mindenki, aki az ünnep előtti szombaton, vagyis december 3-án ellátogat a főzdébe egy kupica Sárgamuskotály szőlő pálinkára a Bestillo vendége.

Szerző: Bádonyi J. Csaba

Fotó: Józsa Tamás

Forrás: www.4cent.hu

 


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum