Ünnepi pálinkák 1. rész

2011. 12. 21., szerda

Márton és Lányai, Madarasi, Prekop, Márkházi, Szigetköz lelke – igazi ünnepi kísérők. Itt az ideje, hogy a pálinka valódi karácsonyi itallá váljon. Szenteste az ünnepi asztal méltó dísze lehet, akár aperitifként, akár digestivként. A kérdés már csak az: milyen pálinka illik az ünnepi hangulathoz? Segítünk dönteni. Kiváló pálinkamesterek, kiváló párlatait ajánljuk, jó szívvel.

 

A Márton és Lányai pálinkák meghódították az országot. Márton János megmutatta nekünk mi az a málnapálinka, hogyan lehet az Irsai Olivér illatát és ízét pálinkáspohárba tölteni, de azt is milyen a szamócapálinka.

Madarason Lakatos Márton távol a pálinka vérkeringésétől, a Magyar Pálinka Lovagrend oszlopos tagjaként azt bizonyította be, hogy a hosszú évekig tartó tisztességes bérfőzéstől csak egy lépés a kereskedelmi főzés. Nem könnyű feladat, de a tapasztalat, a szakértelem magában hordozza a sikert.

Dr. Oroszné dr. Prekop Erzsébet a Miskolci Likőrgyár Zrt. (a Magyar Agrárgazdasági Minőség Díj 2011 díjazott vállalkozása) vezérigazgatója, nem mellesleg a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke a likőrgyár Eredeti gyümölcspálinkái mellett olyan prémium pálinkacsaládot álmodott meg, majd megépített hozzá egy minden tekintetben professzionális, ám a manufaktúra jegyeit magánviselő főzdét, amely méltán lett sikeres.

Évek óta csak úgy a maguk szórakozására főztek pálinkát. Aztán komolyra fordult a dolog és a Márkházi Pálinkafőző Társaság kilépett a kereskedelmi piacra. Mit kilépett, berobbant. Az ország egyre több szegletében ismerték meg, ismerik meg a pálinkáikat, ma már egy pálinkafesztivál elképzelhetetlen nélkülük.

A pálinkapiac egyik legújabb szereplője a Szigetköz lelke pálinkacsaládot gyártó Rácz Ferenc a Kothe Exkluzív fatüzeléses pálinkafőző berendezését Németországból hozta. A dunakiliti üzemüket látványfőzdének alakították ki, ahol tökéletesen nyomon követhető a pálinka útja a gyümölcscefrétől a nemes párlatig.

A 4cent karácsonyi ajánlata ezektől a főzdéktől:

Márton és Lányai málnapálinka: Tiszta gyümölcs, tiszta málna. Illatában kellően intenzív, valóságos bomba, a tökéletes gyümölcsösség. Íze mint a friss, „ropogós” málna egyenesen a bokorról szedve, utóízében tiszta lekvár. A száraz próba: mennyei. Szép, komplex pálinka.

Madarasi barackpálinka. Illatában kiegyensúlyozott, barackra jellemző könnyed gyümölcsösség, enyhén fanyar citrusos jelleg és lágy fűszerezettség dominál. Ízében tipikus barack, enyhe fűszeres hatásokkal, diszkrét, de kellően bársonyos, karakteres gyümölcsösség, enyhe magzamattal.

Prekop meggypálinka. Rendkívül elegáns megjelenésével, tiszta ízvilágával hódítja meg a pálinkafogyasztók kifinomult ízlését. A részben magon erjesztett 100%-os gyümölcspárlat nagyon tiszta marcipános jelleggel hívja fel magára a figyelmet. A pálinka kizárólag Pándi meggyből készült. Kiegyensúlyozott íz és illatanyagai harmonikusan egészítik ki egymást.

Márkházi almapálinka csipkeágyon. Sejtelmes, már-már titokzatos pálinka. Ám rendkívül gyümölcsös, kellemes fűszeres illatokkal nyit, egy kicsit alma, egy kicsit csipkebogyó. Ízében az alma dominál, de igazán teljessé a csipkeágy teszi. Egy kevéssé édeskés, de mégis fanyar, vagy inkább pikáns? Mindkettő.

Szigetköz lelke birspálinka. Rendkívül intenzív, kellemes erővel előtörő fűszerek, frissen őrölt zöldbors, rengeteg citrus enyhe ananász és tavaszi virággal aláfestve, a legfinomabb birsalma kompóttal tálalva. Telt, hosszú, elegáns, friss. Nagyon komplex és rafinált. Hosszú ideig nem ereszt el. Hosszú íze megragad, és órákig rabul ejt!

Szerző: Gyöngyössy Boglárka

Fotó: Bádonyi J. Csaba

Forrás: www.4cent.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum