A pálinka gyógyító ereje

2011. 12. 25., vasárnap

A pálinka hagyományos magyar ital, amely élvezeti értékén túl számos betegségre jelent gyógymódot, feltéve, hogy mértéktartóan fogyasztjuk.

A karácsonyi ünnepek idején mindenkivel előfordul, hogy nem tud ellenállni a töltött káposztának, a kocsonyának, vagy a dióval, mákkal vastagon megtöltött bejglinek és többet eszik a kelleténél. Ilyenkor a legjobb, ha az illető kiönt magának egy kupica pálinkát, ahelyett, hogy a tévében reklámozott bogyók után nyúlna. A pálinka ugyanis könnyíti az emésztést, így a túlzott jóllakottság érzése tovaszáll. A pálinka a koleszterin, a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, a vér zsírszintjét csökkenti. Kutatások bizonyítják, hogy a mértékkel fogyasztók a szeszes italokat teljesen elutasító társaiknál egészségesebbek, kiegyensúlyozottabbak, kisebb eséllyel alakulhatnak ki náluk különböző szívbetegségek.

 

 

Az emésztésjavító hatásán kívül a pálinkát sokféle formában használhatják gyógyításra külsőleg és belsőleg egyaránt, például fogfájásra, meghűlésre, sebet is fertőtlenítenek vele, de a magas vérnyomásra is kitűnő. Régi néphagyomány, hogy has-, könyök- és térdfájdalmakra márciusi tojáshéjat apróra törnek, seprőpálinkába helyeznek, majd ezt itatják meg a beteggel. A mézes és ágyas pálinkák kitűnőek köhögésre és rekedtségre.

 

A pálinka tradicionális magyar ital, amely erjesztett gyümölcsök lepárlásával készül. Legfőbb alapanyagai a körte, alma, barack, cseresznye, illetve a szőlő törköly. Az igazi pálinka 100 százalékos gyümölcstartalmú és legalább 37,5 fokos alkoholtartalommal rendelkezik.

 

Forrás: www.barikad.hu

Témakörök:

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum