2011: a pálinka éve volt? 2. rész

2012. 01. 11., szerda

A Matheus érlelt, a Birkás pálinka külföldre, a Rézangyal meglepetésekre készült.

 

 

Az elmúlt hat-nyolc évben a pálinkafogyasztás Magyarországon évről évre nőtt. Egészen az elmúlt évig. Az ok világos: gazdasági válság van, a 2010-es gyümölcstermés maximum közepesnek tekinthető, a gyümölcsárak már-már elszabadultak, tavaly kétszer emelték a jövedéki adót, bevezették a magánfőzés intézményét. Mindezek hatással voltak a pálinkafőzésre és a pálinkafogyasztásra egyaránt. Vagyis 2010 nem a legsikeresebb éve volt a pálinkának. A 4cent arra volt kíváncsi, mit vár a pálinkaszakma ettől az évtől.

Máté Csaba, a Matheus Pálinkaház és a Matheus Kávéház tulajdonosa, a Destillata 2009. Newcomer des Jahres (Év felfedezettje) cím nyertese: „Nem gondolom azt, hogy számunkra a gazdasági válság, a 2010-es rossz gyümölcstermés és a magánfőzés bevezetése a legnagyobb probléma. Sokkal inkább az, hogy kiszámíthatatlan milyen intézkedések várhatóak a kormánytól. Lesz jövedéki adó emelés vagy nem lesz, segítik a mezőgazdaság talpráállását vagy sem, és sorolhatnám. Az biztos, hogy a pálinkapiacon komoly árharc várható. Mindezektől függetlenül én azt várom 2011-től, hogy folytatódjon az a trend, hogy a vendéglátóhelyek egyre többen, egyre több minőségi pálinkát rendelnek és értékesítenek. És ez ránk, a Matheus pálinkára különösen vonatkozik. Még azt is várom ettől az évtől, hogy az Ököritófülpösön megépített főzdénk teljes kapacitással működjön, az a csapat, amely 2010 végére összeállt még jobb legyen. Megjegyzem, magam sem számítottam arra, hogy az idei közepes termés ellenére a most rendszerbe állított technológiával ilyen remek pálinkákat főztünk. Úgy tűnik, jó döntést hoztunk, amikor a gépet kiválasztottuk. Korábbi terveinket ez a tény megerősíti, és már most januárban ki merem jelenteni: lesz a magyar pálinkapiac számára egy-két meglepetésünk. Egyet elárulok. Nem, kettőt. Kijövünk egy alacsonyabb alkoholfokú családdal, és továbbra sem hagyunk fel a hordós érleléssel. Nem, mert úgy vélem, a közönség, a vásárlók döntik el, lehet-e, szabad-e minden pálinkát eperfahordóban érlelni. A vásárlók már döntöttek. Lehet.”

Birkás István, a Birkás Pálinka Kft. tulajdonosa: „Számomra és a családom számára a legfontosabb: legyen egészség. Minden csak ezután jön. Bízom abban, hogy a 2011-es esztendő az üzleti életünkben meghozza azt a sikert, amiért az elmúlt években sokat dolgoztunk. Remélem eddigi fáradozásaink, hogy stílszerű legyek: termőre fordulnak. Azt várom hát 2011-től, hogy azok a tárgyalások, amelyeket külföldön kezdtünk el 2010-ben, ugyanazzal a lendülettel folytatódjanak mint tavaly, és sikerüljön Ausztriába és Romániába az eddig tárgyalt feltételekkel eljuttatni a Birkás pálinkákat. Tisztában vagyok azzal, hogy nem lesz egyszerű, de bizakodom, és tudom, van miért. Azt is kívánom ettől az évtől, hogy minden jóslatom akképpen teljesüljön, mint amit vártam az adómentessé tett pálinkafőzéssel kapcsolatban: megduplázódott a győrvári főzdénkben a bérfőzetett pálinka mennyisége. Bárcsak így lenne lottóötösöm, ahogyan ez bejött. De komolyra fordítva a szót: a technológiánkat fejleszteni kell, szeretném, ha az, ami az elmúlt évben elmaradt, idén megvalósulna. Sőt, meg is kell valósulnia.”

Maros Róbert a Rézangyal Kft. társtulajdonosa, a Budapesti Pálinkafesztivál és a Budavári Pálinka- és Kolbászfesztivál ötletgazdája: „Azt gondoljuk, 2011-ben a pálinkapiac egésze nem fog fejlődni, ez az év a stagnálás éve lesz. Ettől függetlenül a pálinka dominanciája a szesziparon belüli tovább nő, és fogyasztókat vesz majd el a hazai „valamilyen” ízű szeszes italoktól, különösen a Vilmostól és a Fütyülős termékektől. Azt is várjuk, hogy a nagyobb cégek újabb keserves próbálkozásaival találkozunk, hogy mentsék a menthetőt. Ugyanis a pálinkának látszani akaró termékeikről látszik, hogy azok nem pálinkák. Abban is biztosak vagyunk, hogy a Rézangyal csakúgy, mint az elmúlt években, 2011-ben is eléri a 40 százalékos növekedést. Természetesen megrendezzük mindkét pálinkafesztiválunkat, a tavaszi Budapesti Pálinkafesztivállal kapcsolatos meglepetésünkről egyelőre nem beszélnék, de azt már lehet tudni, hogy az őszi Budavári Pálinka- és Kolbászfesztivál vendége Oroszország lesz és a vodka. Az is a pálinkapiac meglepetései közé fog tartozni, hogy a Rézangyal portfoliója bővül, a Márton és Lányai mellé újabb márkák csatlakoznak. Hogy mennyi és melyek ezek? Nos, ez is titok. Egyelőre. (Folytatjuk)

Szerző: Jónás József

Fotó: 4cent archív

Forrás: www.4cent.hu

 


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum