2011: a pálinka éve volt? 4. rész

2012. 01. 16., hétfő

A Békési az érlelt szegmensben erősített, a Gyulai hitt a gyümölcsben. És Mártonék?

 

Az elmúlt hat-nyolc évben a pálinkafogyasztás Magyarországon évről évre nőtt. Egészen az elmúlt évig. Az ok világos: gazdasági válság van, a 2010-es gyümölcstermés maximum közepesnek tekinthető, a gyümölcsárak már-már elszabadultak, tavaly kétszer emelték a jövedéki adót, bevezették a magánfőzés intézményét. Mindezek hatással voltak a pálinkafőzésre és a pálinkafogyasztásra egyaránt. Vagyis 2010 nem a legsikeresebb éve volt a pálinkának. A 4cent arra volt kíváncsi, mit vár a pálinkaszakma ettől az évtől.

Békési Zoltán a Békési Pálinka Zrt. tulajdonosa, a Pálinka Nemzeti Tanács tagja, a Kisüsti Pálinkafőzők Országos Egyesülete elnöke, a Magyar Pálinka Lovagrend főpohárnoka: „Mindenképpen jobbat, többet mint 2010-ben. Értem ez alatt a gyümölcstermést és a piaci viszonyokat is. Azt talán ebben a körben nem kell túlságosan magyarázni, hogy a tavalyi közepesnek sem mondható termés után miért várunk jobb évet. De talán a gazdasági válság pálinkapiacra gyakorolt hatását sem, mindamellett e tekintetben bizakodó vagyok, és hiszem, hogy a pálinka népszerűsége 2011-ben nőni fog. És még valami, ha már piac: sok pálinkafőzde komoly pályázati pénzeket nyert az elmúlt évben, és az azt megelőzőben. Nos, ezen pályázatok egyik kötelme egy adott forgalom elérése. Ezek a főzdék ebben az évben bizony értékesítési kényszerben lesznek. Szóval, ez is jelentősen hat a piacra, de másokkal ellentétben én úgy vélem, még ezzel együtt sem beszélhetünk pálinka túltermelésről. Van még egy terület, ami hatással lehet a szeszes ital piac egészére, ez pedig a magánfőzés intézményének bevezetése. Mégiscsak számít valamit, hogy 86 liter pálinka - akár otthon, akár bérfőzésben - adómentesen főzhető. Ez a tény ugyan a Békési Pálinka Zrt. pálinkaértékesítésére semmilyen negatív hatással nem volt, ellenben jóval több bérfőzető hozta a pálinkáját hozzánk mint amire számítottunk. 2009-ben 50 ezer fokot főztünk, ennek a tizedére számítottunk, amit jóval túlszárnyaltunk, akadt olyan hónap, amikor megállás nélkül üzemeltek a berendezések. A Békési Pálinka Zrt. az elmúlt években mindig meglepte valamivel a márka kedvelőit, és hogy milyen változás várható a sortimentben ebben az évben, annak eldöntése még előttünk áll. Ehhez tudni kell az előző év pontos forgalmi adatait. Azt azonban már most látjuk, hogy a Prémium család almapálinkáiból többet kínálunk, mint amire igény van. Aztán az is biztos, hogy, noha elég széles a kínálatunk, van egy terület, ami fehér foltnak tekinthető. Az érlelt pálinkákról van szó, hiszen csupán az eredetvédett Békési szilvapálinkánkat tesszük hordóba. Itt lehet arra számítani, hogy újabb pálinkák is a pincébe kerülnek, aztán a Békésit kedvelők asztalára.”

Adamik Anikó a Gróf Harruckern Gyulai Pálinka Manufaktúra ügyvezetője és pálinkamestere: „Szerintem nem lesz meglepő, amit elsőként említek: idén jó gyümölcstermő évre számítunk. Terveink szerint márciusban megnyitjuk a kóstolóházunkat, emiatt aztán jó turisztikai szezont is remélünk. Bízunk abban, hogy a pálinkáinkat szeretők itt a helyszínen olyan körülmények között kóstolhatják manufaktúránk termékeit, ami a pálinka élvezete mellett külön élményt is nyújt a számukra. Az sem lenne mellékes, ha a gazdasági környezet is pozitív irányba változna, jó lenne, ha ebben az évben már látnánk az alagút végét. Mi mindenesetre sokat várunk az idei pálinkaversenyektől, számunkra fontos a HunDeszt, a Destillata és a Gyulai pálinkaverseny szakmai zsűrijének a véleménye. Nemkülönben a fogyasztók megítélése, ezért is örülünk, hogy a fiataloknak szánt új címkénket nagyon kedvezően fogadta a célközönség. Ezért is merünk az eredetin is változtatni egy kicsit, bízunk benne, hogy az idősebb korosztály is kedvezően fogadja. A régi, de kicsit módosított címkével ellátott üvegekbe az erdei gyümölcsökből készült pálinkákat és a különleges párlatokat töltjük. Úgy látjuk, ez a korosztály már tisztában van a hagyományos gyümölcsökből készült pálinkák értékeivel, és ugyan ragaszkodik a hagyományokhoz, de szívesen kóstol más ízeket is.”

Márton János, a Vitalis Kft. tulajdonosa, a Márton és Lányai márka megteremtője: „Nekem nem volt gondom az elmúlt évvel. A tavalyi gyümölccsel sem volt különösebb bajom, jó szerződéseim voltak, és sikerült szép gyümölcsöket vásárolnom. Így aztán 2011-től nem várok semmi különlegeset. Teszem a dolgom úgy mint az elmúlt évben, meg az azt megelőzőkben: tisztességes pálinkát főzök. Nincsenek világmegváltó terveim, csak haladok azon az úton, amire évekkel ezelőtt ráléptem. Ugye nem baj? No, azért egy-két apróság van a tarsolyunkban idén is. Ha valamit remélek, hogy ezek jól sülnek el, és a döntések helyesnek bizonyulnak. Például nagy erővel gépesítem a pálinka készítés teljes folyamatát. Vagy, noha az adómentes otthonfőzés és bérfőzés a mi értékesítésünkre aztán semmilyen hatással nem volt, ám hatott ránk: úgy döntöttünk, hogy abbahagyjuk a bérfőzést. Csak a kereskedelmi főzésre koncentrálunk, és ebben az évben a kisüsti pálinka lesz nálunk a fókuszban. Tudom, hogy lehet csúcsminőségű kisüstit is főzni. Ma már szinte mindenki a tornyos lepárlás bűvkörében él, köztük jó ideje magam is, de éppen emiatt fordulok a kisüsti felé. Megnézem mi hozható ki a kisüstiből, kísérletezgetek és remélem sikerrel Olyan 50 fokos, kisüsti Márton és Lányait szeretnék, ami illatban és ízben nem marad el az egyszakaszos technológiával főzött pálinkáktól. És van még valami. Remélem, folytatódik a Rézangyal lendülete, 2010-ben hozták az ígért számokat, Maros Robiék az elmúlt évre ötöst kapnak tőlem. Működik a dolog, nem bántam meg, hogy odaadtuk a Rézangyalnak a Márton és Lányai pálinkák kizárólagos értékesítését. (Vége)

Szerző: Jónás József

Fotó: 4cent archív

Forrás: www.4cent.hu

 


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum