Az Alföld gyümölcseinek legjava

2012. 01. 21., szombat

Az új piaci szereplő, a Schiszler pálinka rögtön érmes termékekkel indított.

 

Az Alföld már csak ilyen. Januárban homokviharba hajt bele a gyanútlan autós. A Kecskemétről Soltvadkertre gyakran autózók talán meg sem lepődnek a szőlőtőkéktől, gyümölcsösöktől körül ölelt tájon az efféle látványon. Szél, homok, szőlő, gyümölcsös itt bizony természetes - évszaktól függetlenül. Nem lehet véletlen, hogy a kereskedelmi piacra éppen hogy csak kilépett Schiszler pálinka szlogenje is erre az életérzésre épít: „Az Alföld gyümölcseinek legjava”. Mert a rónaság gyümölcsben valóban erős. Soltvadkertről elsőre a bor, másodszorra a szamóca jutna az ember eszébe – az édességek szerelmeseinek, mint e sorok írójának is persze még a Szt. Korona cukrászda -, és csak utána a jófajta pálinka. Legalábbis így volt ez eddig.

Ha áthajt az ember a városon, és Kiskőrös irányába hagyja el a házakat, rögtön a vasúti sínek után jobbra találja meg a modern pálinkafőzdét. Minden tekintetben modern. A felépítése, a gyümölcsfeldolgozó, a főzde, a beépített technológia, a kóstolóterem, a szociális helyiségek. Minden. A kóstolótermet üvegfal választja el a főzde lelkétől, ahol a kétszakaszosra megépített Ulrich Kothe berendezés áll. A főzőüst 500 literes, csupa réz, a finomítóüst a maga 300 literével szintén. Ez utóbbi kapott egy koncentráló oszlopot négy tányérral. Így aztán a berendezés, noha a főzde alapítója Schiszler Péter – aki 2009-ben Soltvadkerten az Év Vállalkozója címet nyerte el - letette a voksát a kisüsti pálinka mellett, képes egyszakaszos pálinkát is előállítani. Sőt, úgy építették meg a főzdét, hogy csak a szándékon múlik, mikor telepítik a jelenlegi berendezés párját ide. Hiszen ehhez minden feltétel adott.

Kellemes a szemnek egy baráti társaságban, jó kedv közepette a pálinkákat kóstolgatva egy pillantást vetni az üvegfalon túlra, ahol éppen birspálinka fő a gyönyörű berendezésen. Hogy milyenek is ezek a pálinkák, arról majd a következő részben. Most arról, miért éppen most, miért éppen itt épített pálinkafőzdét Schiszler Péter. Azt mondja, ennek a legfőbb oka az volt, hogy többévtizedes erjesztési tapasztalattal rendelkeznek. A borászat okán. Márpedig a pálinka végeredménye, a minőség 70-80 százalékban a gyümölcstől – azon meg kár lenne vitatkozni, hogy az ország egyik legkiválóbb termőhelyéről van szó – és a cefrézéstől függ. Tehát van kiváló gyümölcs, van megfelelő erjesztési tapasztalat és igény a minőség előállítására, akkor miért ne. És miután vadkertiek, és ez a vasút melletti terület éppen eladó volt, megvásárolták és ide telepítették a vállalkozásukat.

„Az természetes, hogy az ember szeretne mindig jobbat, szebbet, értékesebbet létrehozni. A sok-sok éve működő borászatunk mellett immár nyolc éve hideg úton előállított szeszes italokkal is foglalkozunk, ezért gondoltuk azt, hogy kell ez utóbbi területen is egy prémium kategória. Ami a miénk, ami a mi ízlésünk, elgondolásunk szerint, persze a szakma szabályait maximálisan figyelembe véve készül, de mégis a mi gondolatvilágunkat tükrözi. Jelesül a pálinkáról alkotott elképzeléseinket. Megvolt hát az alap, pályáztunk, nyertünk, Lovasi Gyuri segítségével kiválasztottuk a berendezést - ami azért a Kothe lett, mert engem meggyőzött az a gyártási tapasztalat, ami cég mögött áll - és megépítettük a főzdét, aztán 2010-ben üzembe is helyeztük” – magyarázza Schiszler Péter. Azt azért hozzáteszi, kellenek persze kiváló kollégák, mondjuk egy jó főzőmester, agilis értékesítési vezető és ötlet arra, hogy mit lehetne a pálinka mellé társítani. Nos, ez mind adott. Saját tervezésű üveget gyártanak számukra Olaszországban, Szegeden belga csokoládéból kézzel mártott desszertet készítenek Schiszler pálinkákkal, ami azt jelzi: Schiszler Péter is tudja, nem elég tisztességes pálinkát főzni, azt megfelelő módon kell csomagolni, nem elég önmagában a pálinka, fontosak a kiegészítők, fontos az eladhatóság. De azzal is tisztában van, a hazai pálinkapiac telített, nehéz új termékkel betörni, nehéz meggyőzni a pálinkakedvelőket arról miért az ő terméküket válasszák.

„A Schiszler pálinkák az Alföld gyümölcseinek a legjavát zárják üvegbe. A kiemelkedő minőség nemcsak a régió kiváló termőföldjeinek, de az itt élő emberek kitartó munkájának is köszönhető, amellyel megteremtették a virágzó gyümölcsös ültetvényeket. A Schiszler Pálinkafőzde kézműves pálinkái ezért olyan remek italok. Aki megkóstolja, bizonyára igazat ad nekem. Ez az az ok, az érték, ami miatt érdemes a mi pálinkáinkat választani” – mondja erről a márka tulajdonosa.

Az pedig Schiszler Péter és munkatársai hitét és reményeit is megerősítette, hogy az első főzetek rögtök remekül szerepeltek az országos pálinkaversenyen Gyulán. Mind a kilenc benevezett tétel érmet – 2 arany, 4 ezüst és 3 bronz - kapott 2011-ben. Idén már a Destillatán is indulnak és persze Gyulán is újra. (Folytatjuk)

Szerző: Jónás József

Forrás: www.4cent.hu

Témakörök:

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum