Pálinkázzuk a lábgörcsöt

2012. 03. 07., szerda

A lábikragörcs, vagyis a lábgörcs általában az izmok túlerőltetése, magnéziumhiány miatt jelentkezhet. Dr. Hegyi Gabriella belgyógyász az okokról és a megoldásokról beszélt.

 

 

 

A lábgörcs, más néven lábikragörcs kialakulhat az izom túlságosan nagy igénybevételekor - pl. élsportolóknál - de minden különösebb ok nélkül is jelentkezhet. Sokan szenvednek tőle éjszaka, alvás közben. A görcsök nagy fájdalommal járnak, de általában maguktól megszűnnek.

 

Mik a tünetei

Egy feszítő érzés hirtelen fájdalmas görcsbe rántja az egész lábikrát. A beszámolók szerint olyan érzés, mintha az izmaink épp készülnének elszakadni. A görcs ideje alatt nehéz mozgatni a lábat. Néhány perc elteltével az izmok összehúzódása enyhül, majd elmúlik. Utóhatásokra azonban számítani kell, mert egy kellemetlen végtagfájdalom továbbra is fennmarad.

„Lábikragörcs jelentkezhet fiatalnál, középkorúnál, idősnél, de mindenkinél más és más az oka.” - kezdte Dr. Hegyi Gabriella belgyógyász, természetgyógyász. A már említett sportolóknál a tevékenység elvégzése után szokott jelentkezni görcs.

Azoknál, akik nem sportolnak, de mégis jelentkezik a lábikragörcs, azoknál a magnézium bevitel az, amit javasolnak az orvosok. De ilyen esetben általában hiány van kálciumból, káliumból.

Hegyi doktornő szerint, ezektől az okoktól függetlenül is nagyon sok minden állhat a lábikragörcs hátterében. Ilyen lehet a mellékpajzsmirigy csökkent működés, a vízhajtók és hashajtók vagy vaskészítmények szedése.

 

Mit tegyünk ellene?

Sportolás előtt végezzük el a kötelező nyújtó tornagyakorlatokat. Ha már kialakult a görcs fogjuk meg lábujjainkat és óvatosan húzzuk a lábfejet a térdünk felé. Hasonlóan enyhíti a görcsöt, ha megpróbálunk ránehezedni a lábra. A masszírozás is segít.

Léteznak a nép gyógyászatban is alkalmazott természetes gyógymódok is. Ilyen lehet a pálinka, amivel be kell dörzsölni a vádlit. Ajánlott a rozmaringos nyugtató fürdő, vagy a langyos borogatás, esetleg a melegvizes zuhanyzás.

 

Forrás: www.napidoktor.hu

 

 

Témakörök:

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum