Párlatok világversenye: diadalmaskodtak a tarpai pálinkák

2012. 04. 13., péntek

Arany- és ezüstérmet kaptak a kiemelkedő minőségű párlatok világversenyén, a klagenfurti World Spirits Awardon a tarpai pálinkák.

 

Csernyák László, a Tarpai Manufaktúra Kft. kereskedelmi és marketing igazgatója az MTI-nek pénteken elmondta, hogy a cég termékei közül három pálinkát díjazott a világverseny zsűrije.

A 2010-es évjáratú, Tarpa birsalmapálinka a legmagasabb minősítést, az aranyérmet érdemelte ki, míg az ugyancsak 2010-ben főzött Tarpa szatmári szilvapálinka és a Tarpa szabolcsi almapálinka egyaránt ezüstérmes lett.

Az igazgató tájékoztatása szerint az osztrák városban harminc nemzet legjobbnak ítélt pálinkái vetélkedtek a párlatok világversenyén. Összesen 75 pálinkakészítő cég 391 termékét hasonlították össze a szakemberek. A tarpai termékek - amelyeket ma már három kontinensen, Európában, Amerikában és Észak-Afrikában értékesítenek - állták a versenyt a többi párlattal, ízben, színben és szeszfokban egyaránt a legjobbak közé sorolták őket.

Mint Csernyák László kifejtette, a "kiemelkedő termék" minősítés annak köszönhető, hogy a régi, népi hagyományok receptje szerint érett, egészséges gyümölcsből főzik a Tarpa márkanevű pálinkákat, és a mosás, magozás után koracél lemezből készült cefreérlelő tartályokban, 20 napon át készítik elő a főzésre. Aztán a lepárlás úgynevezett kisüsti eljárással történik, majd jön a többszöri finomítás és az érlelés - szintén koracél tartályokban -, és végül palackozzák az itókát.

Az igazgató kitért arra is, hogy befejezéséhez közeledik Tarpán egy pálinkaház építése, amelyet turisztikai attrakciónak szánnak. A létesítményben gasztronómiai múzeumot rendeznek be a híresen zamatos szatmári gyümölcsökből készített lekvárokból és párlatokból, amelyeket meg is lehet majd kóstolni, a hozzájuk tartozó népi ételekkel együtt. A pálinkaház kertjében pedig az alapanyagként szolgáló gyümölcsök fáiból lesz "múzeum", bárki megízlelheti a nyár végétől, késő őszig érő fajtákat.

(Forrás: MTI)

Forrás: www.veddamagyart.info

 


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum