A legjobb dolog, ami gyümölccsel történhet

2012. 05. 15., kedd

Hazánkban a pálinkakészítésnek több száz éves hagyománya van, Kecskemét városa pedig már a 17. században alkalmazott szeszfőzőmestert.

Erre a nemes italra azonban nem csak a múltja miatt lehetünk büszkék: a világon egyedülálló, hogy nem gabonából vagy valamilyen melléktermékből készítenek röviditalt, hanem jó minőségű, fri ss gyümölcsből. Mitől különleges a Kecskeméti Hírös pálinka, és mennyi gyümölcs kell egy liter párlathoz? Többek között erre kerestünk választ a Zwack Kecskeméti Pálinka Manufaktúrában.

Évszázados hagyományok

Kecskeméten a jó párlat készítésének régi hagyománya van: a város már 1670-ben szeszfőzőmestert alkalmazott, 1793-ban pedig megépült a helyi szeszfőzde is. Az 1800-as évek elején a futóhomok megszelídítésére gyümölcsösöket telepítettek Kecskemét köré. A homokos talaj és az országban egyedülállóan sok napsütés tökéletes ötvözetnek bizonyult: a város rövid időn belül a csengő barack és a mosolygó alma hazájává vált.

A legjobb dolog, ami gyümölccsel történhet

Ez pedig fontos állomás volt a Kecskeméti Hírös pálinka életében is, hiszen sikere – és titka – az itt termő gyümölcsökben rejlik. A jelenleg is működő manufaktúrát 1922-ben alapították, a  Kecskeméti Hírös márkanevet 1937-ben helyezték védjegyoltalom alá, a hagyományokat és hagyományos eljárásokat pedig azóta is hűen őrzik Kecskeméten.

Bár a két világháború között a Kecskeméti Pálinka Manufaktúra jelentős mennyiséget exportált a különleges italból szerte a világba, a II. világháborút követő államosítás nem kedvezett a minőségi terméket előállító főzdének. Azonban a rendszerváltást követően „újraéledt” a manufaktúra és vele együtt ez a nagy múltra visszatekintő pálinka is: 2006-ban felújították a régmúltat bemutató múzeumot, 2008-ban pedig megújult formában, de a régi, kézműves-igényességgel újra a boltokba kerülhetett a Kecskeméti Hírös pálinka.

Így készül a Kecskeméti Hírös pálinka

A kézműveshagyományok ma is fontos részét képezik Kecskeméten a párlatkészítésnek: a beérkező gyümölcsöt a mai napig kézzel, gondosan válogatják, felezik és magozzák, hogy megtisztítva az érlelő tartályokba kerülhessen a gyümölcs, ahol nemes élesztők segítségével beindítják az erjedést, a folyamat azután 14–18 napig tart, s csak ezután jöhet az igazi művészet: a lepárlás.

A Zwack Kecskeméti Pálinka Manufaktúrában a legkorszerűbb egylépcsős lepárlóval készülnek a pálinkák. Ezekkel a berendezésekkel ugyanis magasabb minőségű, íz- és illatanyagokban gazdagabb párlatokat lehet előállítani, mint a hagyományos kisüstilepárlóval.

A modern technika mellett azonban a pálinkafőző-mesternek, illetve az ő ízlésének ma is kihagyhatatlanul fontos szerepe van a pálinkakészítésben: személyesen jár ki a termelőkhöz, hogy a tökéletes alapanyagot megtalálja egy-egy pálinkához, és ő dönti el illatolás és kóstolás útján, hogy a lepárlás folyamán a legnemesebb rész mikor választható le a párlatból. Vigyáznia kell, hogy se az elő-, se az utópárlatból ne kerüljön a végtermékbe, hisz a Kecskeméti Hírös pálinkák csak a legnemesebb középpárlatokból készülhetnek.

A manufaktúra pálinkafőző-mestere Árvai Andor, akinek a munkája egyben a hobbija is. Légies, könnyed, szépen felépített, illatos és friss pálinkákat készít, melyek mindegyike egyedi jegyeket hordoz. Számos rangos hazai és külföldi versenyről hozott már haza kiváló eredményt.

– A lepárlás azonban még nem jelenti a folyamat végét. A pálinkának ez után még két-három hetet pihennie kell, hogy az ízek és az illatok tökéletes harmóniába kerüljenek – fejezte be a pálinkakészítés folyamatának bemutatását Árvai Andor.

Gyümölcsölő:

• A titok a gyümölcsben rejlik: Tradicionálisan Magyarországon a pálinkafőzés kármentő szerepet töltött be: az italt a sérült, hullott, túlérett, másra már nem hasznosítható gyümölcsökből főzték. A gyümölcs tökéletlensége, a túlérettség, a penész azonban mind nyomot hagy a végső párlatban.

Ezzel szemben a Kecskeméti Hírös pálinkához a legszebb, legérettebb, de még fán lévő, nem sérült gyümölcsöket használják, melyeket aztán kézzel válogatnak és magoznak. Egyliternyi barackpálinkához  nem kevesebb, mint 15-16 kilogramm gyümölcsre van szükség.

Ahhoz azonban, hogy a Kecskeméti Hírös Pálinkák valódi titkát megértsük, érdemes megismerni a környék különleges klímáját is, hiszen a védett pálinkák kizárólag Kecskemét környékének 30 kilométeres körzetéből származnak. A régiónak pedig különleges adottsága a havi közel 300 óra napsütés, ami a homokkal együtt csodát művel a gyümölcsökkel.

A napfényes meleget ugyanis a homok részben visszaveri a fára, részben pedig magába zárja, így a meleg környezet az érési időszakban folyamatos. Ennek a hazánkban egyedülálló klímának köszönhetően az érési folyamat mindig tökéletes.

Így kell a pálinkát kóstolni

• Sokan úgy vélik, hogy a pálinkát hűtve kell fogyasztani, pedig a hűtés csak arra alkalmas, hogy a gyenge minőséget palástolja, a párlat hibáit, karcosságát tompítsa.

• A jó pálinkát szobahőmérsékleten érdemes kóstolni, ekkor adja ki minden ízét, aromáját.

• A kitöltött italt először szagoljuk meg és kissé forgassuk a pohárban, hogy minél intenzívebben kijöjjenek az illatok.

• Ezután kézzel melengessük és lassan kortyolgassuk, hogy minél teljesebb ízélményben lehessen részünk. Érdemes a párlatot speciális pohárban szervírozni, mely a gyümölcsös, virágos illatokat összegyűjti szájánál, így ezek koncentrálva jutnak első élményként az orrunkba.

Híres Hírös

VIII. Edward kedvence volt a kecskeméti pálinka: 1935-ben VIII. Edward – későbbi brit király – Magyarországra érkezett, és egy üveg, kilencéves érlelt Hírös Kecskeméti barackpálinkával ajándékozták meg az akkor még trónörököst.

Tőle ered hát a híres mondás: „Szódával jobb, mint a whisky, teával jobb, mint a rum.” A korabeli beszámolók szerint Edwardnak egyébként annyira ízlett a párlat, hogy amíg hazánkban tartózkodott, minden étteremben ilyet rendelt, méghozzá magyarul.

A látogatás után látványosan megugrott az export mennyisége, az 1935-ben a Daily Mail által megrendezett londoni kiállításra is az egyetlen külföldi termék, amelyet meghívtak az a Kecskeméti barackpálinka volt.

Forrás: www.metropol.hu

 

Témakörök:

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum