Hogyan ne legyen kerítésszaggató a pálinka? - interjú a Pálinkafőzés.com-al...

2012. 10. 02., kedd

Sérülésmentes, jó minőségű gyümölcs, kellő odafigyelés és türelem a titka az otthon készített pálinkának. Hogyan és mire figyeljünk oda? Elmondja a szakértő.

Miután beszereztük házi pálinkalepárló berendezésünket, jöhet a nagy kérdés. hogyan tovább? Az MNO-nak Szabó Ferenc, a Pálinkafőzés.com ügyvezető igazgatója mondta el, mi az az öt dolog, amire érdemes odafigyelni a pálinkafőzésnél.

Rothadó gyümölcsöt ne

Az első és egyik legfontosabb az alapanyag. Csak olyan gyümölcsöt válasszunk, amit magában is elfogyasztanánk. Szennyezésmentes, tiszta, érett gyümölcsöt válasszunk alapanyagnak. A penészes, rothadt gyümölcsöt lehetőleg ne szórjuk bele a cefrének szánt anyagba. Bár egyes gyümölcsárusoknál kapható előre csomagolt cefre, de ne vegyünk mérget arra, hogy primőr gyümölcsöt csomagolnak nekünk leendő pálinkánk kedvéért. A penészes, rothadt gyümölcsből készült pálinka dohos szagú és ízű lesz, amit utólag nem tudunk korrigálni

Jól lezárni, naponta megkavarni

A második sarkalatos pont a cefrekészítés. A cefretartó edényt érdemes jól lezárni, hogy az oxidálódási folyamatoknak elejét vegyük. Ügyeljünk rá, hogy ne tegyük ki túlzott napsütésnek sem. A cefrét a jó erjedést elősegítendő érdemes naponta megkavarni. Az erjedési folyamat jele a buborékos fortyogás, ami optimális esetben két hét alatt véget ér, ekkor kezdhetjük el főzni a pálinkánkat.

Gyakorlat teszi a mestert

A pálinkafőzés is olyan, mint bármelyik más szakma: gyakorlat teszi a mestert. Az optimális, 75-80 Celsius-fokos forrási hőmérsékletet elektromos vagy gázüzemű lepárlóval könnyen tarthatjuk ezt a hőmérsékletet, a fa tüzelésű lepárlónál ez lényegesen nehezebb. Olyan ez, mint amikor idegen autót vezet az ember, ki kell tapasztalni, rá kell érezni a forrásra és a hevítésre.

Figyelni az illatra

A főzési folyamat legfontosabb része a lepárlás. A kétkörös főzési folyamat során először az alkoholt kapjuk meg, majd a második főzés során már az ízeken és az aromákon van a hangsúly. A tiszta pálinkát a középpárlat adja. Bár az előpárlatban is vannak aromák, nehéz eldönteni, hol kezdődik a középpárlat. Ha túl sok előpárlat kerül a pálinkába, akkor az szúrós szagú lesz. A túl sok utópárlat pedig a rothadó gyümölcs szagát keveri bele a pálinkába. A legnagyobb kihívást az elő- és középpárlat belövése és szétválasztása jelenti. Úgy kell dönteni, hogy a pálinkába elegendő íz és aroma kerüljön, de ne legyen kellemetlen illata.

Egy évig pihentetni

A kinyert pálinkát szobahőmérsékleten üvegedénybe érdemes áttölteni, majd desztillált víz és alkoholfokoló segítségével beállítani az optimális alkoholtartalmat, ami általában 50 fok. A kész nedűt műanyag vagy üveg tárolókban szobahőmérsékleten érdemes tárolni. Bár a pálinkánk azonnal iható, érdemes várni a fogyasztással egy évet (de legalább 6 hónapot), amíg a benne rejlő aromák és ízek kidomborodnak és harmonikusak lesznek.

Forrás: www.mno.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum