Népmesébe illő a pálinka sikertörténete

2013. 04. 22., hétfő

Ha valaki egyszer megírná a pálinka réges-rég kezdődött és soha véget nem érő történetét, abból egy szép magyar népmese kerekednék ki – köszöntötte V. Németh Zsolt a Gyulai Pálinkafesztivál résztvevőit szombaton. A vidékfejlesztésért felelős államtitkár a pálinka megbecsültségéért vívott sikeres harcot a hétfejű sárkány legyőzéséhez hasonlította.

A történetben a szörny egy-egy fejét a fináncok, a házsártos asszonyok, a túlságosan szigorú erkölcsű polgárok, a sznobok, a tisztességtelen pálinkafőzők, a merev jogszabályok és a fanyalgók képviselték. A pálinka mára legyőzött minden nehézséget: tudjuk, a jó minőségű italok mértékletes fogyasztása kifinomult gasztronómiai élményeket kínál, elhárultak az értékmentő házi pálinkafőzés elől az akadályok, és még az asszonyok is élvezettel fogyasztanak alkalmanként egy-egy kortyot a finom nedűkből.

 A rendezvényen V. Németh Zsolt adta át a XIV. Nemzetközi Kisüsti Pálinka Fesztivál, Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny fődíját. Idén a legjobb főzet a Brill Pálinkaház birskörte pálinkája lett. A nyertes párlat egy palackját Szent Miklós ünnepén a Magyar Mezőgazdasági Múzeum pálinkavitrinjében helyezik majd el, mint megőrzendő nemzeti kincset.

Fotó: Békés Megyei Önkormányzat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A második alkalommal megrendezett Nemzetközi Pálinka, Gyümölcs- és Borpárlat Világkupára nyolc országból érkeztek minták, a kupa legjobb versenymintája címet a székelyföldi Potilis Nobilis vadmálna pálinkája kapta – mondta Lovász Sándor, a fesztivál ötletgazdája és szervezője. Hozzátette: a minták száma alapján a zsűri romániai és szerbiai országgyőztes címeket adományozott. A szerbiai minták közül az első helyen a DiBonis cég vilmoskörte pálinkája végzett, a romániai mintákból az országgyőztes címet szintén a székelyföldi Potio Nobilis cég vadalma pálinkájával vitte el.

Az idei versenyre nyolc országból több mint 750 minta érkezett. 228 kereskedelmi főzde, bérfőzető és magánfőzető vett részt a versenyeken.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája, MTI)

Forrás: www.kormany.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum