Bolyhos pálinkafőzde: új technológia

2013. 06. 05., szerda

EU-támogatással fejlesztett a Bolyhos Pálinkafőzde, garantált a magas minőségű pálinka előállítása.

A pálinkafőzés legfontosabb mozzanata a gyümölcsfeldolgozás. Szakértők szerint nemzeti italunk minőségét 70-75 %-ban a gyümölcs minősége és a cefrekezelés dönti el. Emiatt fontos, hogy a telephelyre érkező kellően érett, fogyasztásra alkalmas gyümölcsöt hogyan kezelik a pálinkafőzdében. Ma már, többek között, korszerű üzemcsarnok, megfelelő gyümölcsfeldolgozó berendezések, hűtőház, zárt és irányított erjesztő berendezés szükséges a kívánt eredmény eléréséhez.

A Bolyhos Pálinkafőzde felépítette új üzemcsarnokát, egy mérleghíd segítségével a beérkezett gyümölcs mérését folyamatosan, a szállítmány érkezésekor biztosítani tudják. Ugyanakkor a rendszerbe állított új szőlőfogadó garat felhordó csiga, a bogyózó gép és a 4 db. Zambell T500-as cefreszivattyú hatékonyabbá teszi a feldolgozást. E folyamatot gyorsítja az új Fliegl tartálykocsi, amely két feladatot is ellát: könnyebb mozgatni a kész cefrét, és a cefremoslék szállítását is megoldja. Ráadásul a szippantós kocsi elszállítására üzembeállított MTZ traktor a teljesen feltöltött tartálykocsi szállítására is alkalmas.

Az új üzemcsarnokban elkészült az a 40 m3 légterű hűtőkamra, amely a friss gyümölcsök tárolására szolgál, és ahol 3000 kg/nap kapacitással lehet +5 Celsius fokon tárolni a gyümölcsöt. A már meglévő hét nagyméretű erjesztő tartályba hűtőlapokat szereltek, illetve elkészült a hidegenergia ellátó folyadékhűtő berendezés és azok tartályonkénti vezérlése.

A projekt keretében olyan RO víztisztító berendezést vásároltak, amely segítségével a település hálózati vizét is használhatják a pálinka szeszfokának beállításához. Az új, 50 foknál alacsonyabb pálinkacsalád bevezetéséhez pedig 1500 literes, rozsdamentes, saválló acélból készült, 90 %-os hűtőköpennyel ellátott pálinka hidegkezelő tartályt is beszereztek, ami -5 Celsius fokra hűti a pálinkát, amit aztán e szűrés után az új hatfejes töltőrendszerrel tudnak palackozni.

Mindezek megvalósításához a Bolyhos és Fia BT. 29.97 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az Új Széchenyi Terv keretében meghirdetett „Komplex vállalati technológiai fejlesztés mikro-, kis- és középvállalkozások számára” pályázatonA projekt költsége 85.656.570 Ft, amely tartalmazza az Európai Uniótól kapott 29.979.799 forintos támogatást.

Az új üzemcsarnok, az új berendezések mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a Bolyhos Pálinkafőzde folyamatosan magas minőségű pálinkát állítson elő, minél inkább megfeleljen a vásárlói igényeknek és megállja a helyét a piaci versenyben.

(4cent.hu)

Forrás: www.4cent.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum