Pálinkaszótár

2013. 07. 05., péntek

Pálinka: Magyarországon vagy a négy osztrák tartományban termesztett friss gyümölcsből készült, 37, 5 foknál erősebb alkoholpárlat, amelyet itthon cefréztek, főztek, és csomagoltak.
(Nem lehet benne aszalt gyümölcs, virág, fűszer, édesítés)

palinka_lead

Likőr: 20-40 fokos szeszesital (lehet pálinka is az alap), amelyet fűszereznek, édesítenek. (pl. unicum)

Eredetvédett pálinkák: meghatározott szűk földrajzi térségben termesztett, meghatározott fajtájú gyümölcsökből készült a térség hagyományaira jellemző pálinkák: a szabolcsi almapálinka, a szatmári szilvapálinka, a békési szilvapálinka, a kecskeméti barackpálinka, a gönczi barackpálinka, az újfehértói meggypálinka és göcseji körtepálinka.

WORLD SPIRITS AWAE: a párlatok, pálinkák klagenfuri világversenye
IWSC: a párlatok, pálinkák londoni világversenye
CONCOURS MONDIAL: a párlatok, pálinkák brüsszeli világversenye
DESTILLATA: a pálinkák, párlatok ausztriai világversenye.
HUNDESZT: a magyar pálinka és párlatbajnokság

palinka2Kisüsti (kuruc) pálinka: törköly- vagy gyümölcspálinka, amelyet legfeljebb ezer literes, rézfelületet is tartalmazó lepárlóban legalább kétszeri szakaszos lepárlással állítottak elő

Finomító oszlopos lepárlás (labanc pálinka készítése): A főzőüstből a párát finomító oszlopba vezetik, amely csak a magas alkoholtartalmú, aromákban gazdag párát engedi tovább a hűtőspirál felé. Enyhébb, lágyabb ízek, illatok jellemzik ezt a németesnek-osztrákosnak tartott technikával előállított pálinkát. (Sok hazai pálinkaház főzőberendezése mind a két technikára képes, gyakran mind a két módon készítenek párlatot a gyümölcsből, és utólag összekóstolják az optimális pálinka érdekében.)

Rézeleje: a kisüsti pálinkafőzés második lefőzése elején jelentkező, mérgező párlat, amelyet ki kell önteni. Ha a pálinkában marad, akkor acetonos szaga lesz.

Rézutója: A második lefőzés végén, amikor az alkohol már kifolyt, csak savanykás vízszerű lé jön, ha ez a pálinkába kerül, savanykás „rókaszaga” lesz.

Egeres pálinka: Akkor van „egérszaga” a pálinkának, ha romlott, penészes gyümölcs is belekerült.

Guggolós pálinka: guggolva kell menni a ház előtt, ahol rossz a pálinka, nehogy behívjanak, és megkínáljanak vele

Ágyas pálinka: saját gyümölcséből gyümölcságyon (hatalmas kádakban) megágyaznak a pálinkának, így zamatosabb, összetettebb lesz az íz. Régebben a hibás pálinkából (is) készítettek ágyast, ma nem a mennyiség, hanem az optimális íz és a különlegesség a cél. A leghíresebb magyar ágyas pálinka a Zsindelyes Pálinkaház Fürtös ágyas meggypálinkája.

Blendelés (házasítás): a kész pálinkákat összekóstolják, és összeöntik. Minden Budapesti pálinkafesztiválra készül blendelt országpálinka, amely 8-10 az ország különböző vidékein működő pálinkaház meggyeiből, almáiból, szilváiból készül.

Érlelt pálinka: gyümölcs- vagy törkölypálinka, amelyet fél éven át ezer liternél kisebb hordóban érleltek, vagy egy éven át ezer liternél nagyobb hordóban

Mézes pálinka: mézzel kerekített gyümölcspálinka, amelyet gyakran ünnepi alkalmakra készítettek, de arra is volt példa, hogy a pálinka valamely hibáját fedték el vele.

palinkaTörkölypálinka: a szőlő kipréselése után a présben megmaradt növénydarabokból készülő pálinka

Seprőpálinka: A borkészítés során jelentkező üledékből készülő párlat.

Zöldségpárlat: többnyire alma- vagy szőlőpálinkából és zöldségből (sárgarépa, zeller, paradicsom, medvehagyma stb.) készülő párlat.

Tulipános pohár: Többnyire kicsi, talp nélküli féldecis gyűszű alakú (stampedlis) pohárból itták a pálinkát az új évezred elejéig. A talpas, behajló karimájú, eredetileg grappás pohár, mint magyar pálinkás pohár, a kétezres évek elején, a hazai (minőségi) „pálinkaforradalommal” párhuzamosan terjedt el.

Előnye, hogy a szűk karima összegyűjti a pálinka gyümölcsillatát, hogy hosszan, koncentráltan élvezhessük. Illendő és célszerű az italt csupán a pohár hasának legszélesebb pontjáig tölteni (kb. 2 cl), és illatolgatva, kortyolgatva, hűtés nélkül inni. Az illatosabb, kerekdedebb ízű pálinkákat 16-18 fokon érdemes kóstolni, a vörös törkölyöket 20-22 fokon, türelemmel levegőztetve.

Pálinkafröccs: 2 cent pálinka+ 1 dl szóda

Pusztakoktél: a leghíresebb pálinkás koktél: 3 cl barackpálinka, 2 cl mecseki itóka, 3 cl édes vagy száraz szamorodni

Pálinkanevek: ákovita, bundagallér, ködmönlé, arrabuksz, becsorgató, bugyiszaggató, elfelejtemolaj, gatyaszaggató, kerítésszaggató, lélekmelegítő, papramorgó, gugyi, targyi, lámpás, matalkó.

Ünnepi pálinkázás: Örömpálinka: Gyermek születésekor, Boldogasszony pohara: keresztelőkor, Szent-János áldás: búcsúpohár

 

Ezüstujj

Forrás: www.konyha.tv


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum