Üt a torta, üt - pálinkás édességet mindenkinek!

2013. 08. 16., péntek

A szép napok így indulnak: egy cukrász tortával a kezében várja az embert a munkahelyén. Nem is akármilyennel: pálinkással. Amit azonnal fel is kell vágni, mert így legálisan fogyasztottunk alkoholt munkavégzés közben. 

Miután írtunk a pálinkafagylaltról, megszületett a torta változat is, amelyet a San Marino cukrásza elhozott nekünk, hogy kóstoljuk meg bátran. A felvágásnál már lehetett tudni, parfétortával van dolgunk, amelyben csak diszkréten van jelen a tészta, a tejszín, a fagylalt és az alkohol teszi ki a legnagyobb részt. 

"Absztinens lévén óvatosan kóstoltam meg a fagyitortát, amely beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Totálisan pálinkaízű volt, ami a pálinkaszeretőknek öröm, engem inkább zavart. De ez a tény is csak azt támasztja alá, hogy tökéletesen sikerült a fagyiba belecsempészni a pálesz aromáját, vagyis a cukrász jól dolgozott. E sorokat írva úgy érzem, nem a pálinka íze, de tartalma is hatott, kezdek bódult állapotba kerülni... Üt a torta, üt..." - írta Rita, aki nem egyedül érezte magát vidámnak egy szelet elfogyasztása után.

 

"Éhgyomorra, pálinkás parfétortával indítani a napot, az igazi YOLO. A híres-hírhedt nedű egyáltalán nem bújik el félénken a fagylaltban, hanem a jeges alkohol íz átjárja az ember egész testét" - így foglalta össze első találkozását a tortával Zsófi, akinek a torkán kellemesen, selymesen csúsztak le a pálinkás falatok, melyek állítólag etették magukat. Kollégánk úgy érzete, két-három szelet elég ahhoz, hogy négykézlábcsúszós, őszinte részeggé váljon tőle. 

"Az általános iskolai ballagásom jutott eszembe a torta evése közben. Akkor ugyanis még stikában kellett inni a nagybátyám által hozott házipálinkát, és hogy biztosan ne érezze meg egyik családtag sem, egyebek mellett tortával fojtottam le az alkohol ízét/szagát. Egyébként meglepően finom a cucc, sokkal rosszabbra számítottam a külső alapján, ami számomra kissé bizarr munka volt. Azt nem tudom mennyiben lehetett a torta hatása, hogy visszafelé a hetedikre egy kurva nagyot estem a csigalépcsőn, de tegyük fel, hogy alapból tudok gyalogosan közlekedni"  - írta Szabolcs, akiről pár vállalhatatlan kép is készült, miközben falt. Nyilván csak azokat raktuk be róla a galériába, amelyeken anyukája is biztosan büszke lenne rá.

 

Pálinkával nem viccelünk

Érthető, hogy vannak olyan emberek is a Földön, akik úgy gondolják, ezzel a szeszfélével nem lehet viccelni, ezért úgy próbálták megragadni a torta nyújtotta élményeket, hogy mellőztek minden feleslegesnek tűnő szót, és közben a sajtószóvivőkre jellemző őrületbe kergették magukat. 
"A tejszínhabot a szélén bőven tudtam volna nélkülözni, kicsit rontott az amúgy tökéletesen rendben lévő pálinkás és pálinkátlan fagyis részen, aminek kifejezett előnyére írható a tejmentesség."

A nők szerint pikáns

Szilvi a leghatékonyabb kóstolónk volt, még arra is rájött, néhol intezívebb a pálinka íze. “Szokatlan ízkombináció, elsőre meghökkentő. A pálinkás íz enyhíti a cukor édességét, így a fagylalttorta nem túl édes, inkább pikáns. Ízlelgetése közben érik a kóstolót meglepetések, mert a pálinkaíz eloszlása nem egyenletes, van olyan falat, ahol erősebben érvényesül, máskor kevésbé. A fagylalt selymes, gyümölcsös, a piskóta kissé száraz. Összességében azonban az újdonság erejével hat, és finom."

Pro és koktra

"Hiánypótló újítás. Ez idáig, ha – mondjuk egy jó pacalpörkölt betermelése után – hátradőltem jóllakottan, mindig el kellett gondolkodnom, vajon a fűszeres, nehéz étek által kifejtett gyomortáji nyomást mi enyhíthetné: egy kupica jó pálinka, vagy valami édesség. Ebben mindkettő megvan egyszerre. Pedig magamtól nem jutna eszembe tejszínhabbal és krémes málnafagyival keverni a „házi vegyest”. Már csak addiktológiai szempontból kellene megvizsgálni a pálinkafagyi-tortát, mert erős a gyanúm, hogy gyorsan függőséget okoz - írta Robi, akit szerencsére annyira ismerünk, hogy tudjuk, ha elolvassa, Ádám mit gondolt az ő kedvenc tortájáról, még éjszakai ügyeltben sem fogja elvágni a torkát.   

Nóra szerint egyetlen hibája van. El kell dönteni, hogy eszed, vagy vezetsz! Egy pillanatig sem kell gondolkodni, hogy mi is szeretett volna lenni, amit eszel. Meglepően könnyű, gyümölcsös és szédítő!
Nóra szerint egyetlen hibája van. El kell dönteni, hogy eszed, vagy vezetsz! Egy pillanatig sem kell gondolkodni, hogy mi is szeretett volna lenni, amit eszel. Meglepően könnyű, gyümölcsös és szédítő!

"Aki nem kedveli az évek óta – kissé erőltetett – reneszánszát élő honi pálinkákat, annak vélhetőleg a vegyessel ízesített fagylaltorta sem kerül fel a desszertlapjára. A tömény szesz első ízlelésre „csak” kilóg a parféból, ám kisvártatva már bántó indiszkrécióval nyom el minden más zamatot, mielőtt egyáltalán azonosítani tudnánk azokat. Épp ezért csak azoknak ajánlom, akik a feles poharat is „csak az íze miatt” emelgetik."

Ádám mellett az alkoholt messze elkerülő főszerkesztőt valamennyire sikerült megvenni a tortával, hiszen a végén arra jutott, neki bejött, csak tölcsérben nem nyalná a fagyos pálinkát.

Nyilván van az a csoport is, akiknek még a vodka-narancs is egy értelmezhetetlen műfaj, de aki ennél egy fokkal nyitottabb, mint a mi Péterünk, az bevállalja, hogy megkóstolja, ha mással nem is, legalább egy tapasztalattal több lesz. "Nem volt ez rossz, de ha édességet akarok enni, édességet eszem, ha pálinkázni akarok, pálinkát iszom." Köszönjük Péter.

A tortát kizárólag rendelésre készítik a San Marino cukrászdában - XVI.ker. Centenáriumi sétány 16. -, egy 10 szeletes ára a pálinka fajtától függően 8-10 ezer forintba kerül. Ha ennyit áldozunk rá, akkor garantáltan kellemes hangulatba kerülnek azok is, akik nem hajlandóak rövidezni rendes magyar ember módjára.  

Forrás: www.borsonline.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum