Lejárt a pálinkavédjegy határideje

2013. 10. 01., kedd

Lejárt a pálinkavédjegyre vonatkozó nevezési határidő, a pályázatok beadására egy hónap állt rendelkezésre. A védjegyet elnyerőknek tartaniuk kell a minőséget, a matricázott tételeket ugyanis a későbbieken ellenőrzik.

Egy hónap után ma járt le a határideje a pálinkavédjegyre vonatkozó nevezések beadásának. A Pálinkavédjegy használatra évente 3-4 nevezési időszakot hirdetnek meg. Az idén a negyedik nevezési időszak szeptember elsejétől indult. A mintákat szeptember 20. és szeptember 30. között lehetett leadni a minősítést végző Wessling Hungary Kft.-nél.

A Pálinkavédjegy matricával ellátott palackokban laboratóriumi és érzékszervi vizsgálatokkal ellenőrzött minőségű tételből származó pálinka van, és csak az előírt követelményeknek mindenben megfelelő termék kaphatja meg a védjegyet. A laboratóriumi vizsgálatok során elemzik többek között az alkohol-, a metanol-, a hidrogén cianid-tartalmat, de - Európai Uniós ajánlás alapján - megvizsgálják az itthon eddig nem elemzett, de a csonthéjas gyümölcsből származó pálinkák esetében az élelmiszerbiztonság érdekében javasolt etil-karbamát tartalmat is.

A védjegyet elnyert pálinkatételek 20 százalékát évente ismételten ellenőrzik. Amennyiben a kereskedelmi forgalomból származó, utóellenőrzésre véletlenszerűen kiválasztott termék összetétele eltér a minősítéskor megvizsgált minta összetételétől, a terméket forgalmazó vállalkozást számos szankció terheli, továbbá a védjegy használat jogát is megvonják, amelyről a fogyasztókat is tájékoztatják.

Szerző: Braunmüller Lajos

Forrás: www.vg.hu

Témakörök:

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum