Magyar pálinkák az Egyesült Államokban

2013. 10. 07., hétfő

Október végétől megkezdődik az Agárdi Pálinkafőzde termékeinek értékesítése New York és New Jersey államban - közölte a cég az MTI-vel.

Az amerikai disztribúciós partner első ütemben a New York-i éttermek és italkereskedések számára értékesíti a pálinkákat. Az előrejelzések alapján élénk az érdeklődés az eredetvédett hungarikum iránt. Az Egyesült Államok piacára való belépéshez nagyon szigorú minőségi paramétereknek kellett megfelelniük a termékeknek, és az európai gyakorlattal ellentétben szükség van forgalomba hozatali engedélyre.

Az erős piacvédelemnek köszönhetően az engedélyt öt évre adják ki, ezen felül minden államnak más a szabályozása - idézi a közlemény Szabó Lászlót, az Agárdi Pálinkafőzde ügyvezetőjét. A pálinkák az amerikai igényekhez igazított címkével kerülnek az üzletekbe. Szabó László, az Agárdi Pálinkafőzde ügyvezetője az MTI megkeresésére közölte: a cég 2012-es árbevétele 240 millió forint volt, 15 százalékkal csökkent az előző évhez képest. A csökkenés oka elsősorban a tavalyi, mennyiségileg gyenge gyümölcstermés volt, emiatt kevesebb pálinka készült.

Az idei év gyümölcstermése sokkal kedvezőbb, bővebb volt, és jó áron lehetett minőségi alapanyagot vásárolni. A piaci trendek alapján az látszik, hogy a pálinka továbbra is nagyon népszerű termék, de az illegális piac is egyre erősebb, ami az otthoni főzés, illetve a bérfőzetés egyik negatív következménye. A legális piacon is egyre több szereplő jelenik meg, ennek ellenére növekvő árbevételre számít az Agárdi Pálinkafőzde. Egyrészt az idei jó termésnek köszönhetően, másrészt aktívabb lett az értékesítés is - tette hozzá.

Eddig csupán az árbevétel egy-két százaléka származott az exportból, és ahhoz, hogy külföldön is kelendő legyen a termék, olyan disztribútorra van szükség, aki nemcsak a forgalmazást, hanem a márkaépítést is vállalja. Az Egyesült Államokban sikerült találni egy olyan, magyar származású partnert, akinek saját disztribúciós cége van, és kiterjedt kapcsolatrendszerrel rendelkezik - mondta Szabó László.

Kifejtette: így az Egyesült Államokban éttermi és kiskereskedelmi promóciók, termékkóstoltatások lesznek, illetve online marketing kampányt tervez az Agárdi Pálinkafőzde a disztribúciós partnerrel együttműködésben. A cég jelenleg egy nagy volumenű, százmillió forintot meghaladó beruházás előtt áll, amit részben pályázati forrásból, részben saját erőből finanszíroznak. A beruházás célja a kapacitásbővítés, valamint a termékskála kiszélesítése új, nem-alkoholos, gyümölcsalapú termékekkel - tájékoztatott az ügyevező.

Forrás: www.mti.hu, www.hirado.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum