Három éve szabad a pálinkakészítés

2013. 11. 07., csütörtök

A legtöbb pálinkának való gyümölcsből jó volt az idei termés, folytatódik az a tendencia is, amelynek részeként – élve a korlátozott adómentes lehetőséggel – évről évre többen főzetik ki cefréjüket. Teljes kapacitással működik a hazai 550 bérfőző, és 86 kereskedelmi szeszfőzde van. Emlékezetes, hogy éppen három éve változott az otthoni pálinkafőzésre vonatkozó jogszabály. A törvény úgy szól, hogy házi használatra lehet főzni vagy főzetni és egy háztartáson belül elfogyasztani 43 hektoliterfok pálinkát. Ez 86 liter 50 fokos pálinkának felel meg.

palinka-

Szilvából, barackból és körtéből is kifejezetten jó volt az idei termés, a fő pálinka gyümölcsök közül talán egyedül a meggynek nem kedvezett annyira az időjárás. Miközben a különleges párlatot adó kökény is egészen kiváló ízű és bőven termett.

Tavaly a kereskedelmi céllal főzött 50 százalékos, hungarikumnak számító pálinka mennyisége elérte az 1,76 millió litert, míg a szabad forgalomba bocsátott, bérfőzött 50 százalékos párlat mennyisége 11,86 millió litert tett ki, ezt a mennyiséget az idén bizonyára túlszárnyalják.

A házi, kedvezményes adózású pálinkafőzésről nincsenek pontos adatok. A szakértők évi 12-14 millió literre teszik az adó- és járulékmentesen a háztartásokban maradó, 50 százalékos alkohol tartalmú pálinkában számolt ital mennyiségét. A főzdék tapasztalatok szerint, a megrendelők között jelentősen megnőtt azoknak a száma, akik a régebben megszokott 50-51 alkohol fokos helyett, alacsonyabb, 43-45 szeszfokú párlatot készítettnek, ami a bruttó mennyiséget tovább növeli.

Agrár-vezértermékké és világmárkává válhat a magyar pálinka a következő tíz évben – hangzott el a közelmúltban egy szakmai rendezvényen, ahol szó került arról is, hogy a Vidékfejlesztési Minisztériumban készül egy tanulmány, amiben egyebek mellett arra keresik a választ, hogy milyen fejlesztéseket kell végrehajtani alapanyag-termelésben, a főzdékben és a milyen marketingprogrammal kellene támogatni a magyar pálinka itthoni és külföldi piacra jutását. (munkatársunktól)

 

Szerkesztő: tradeeditor

Forrás: www.trademagazin.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum