Mérték az érték

2013. 11. 12., kedd

A pálinka kifejezetten magyar alkoholos ital, ezt az elnevezést csak Magyarország és négy osztrák tartomány használhatja Európai Uniós döntés értelmében. Az igazi hungarikumnak számító ital azonban nemcsak ízletes és meglehetősen erős szesz, hanem igazi gyógyír is néhány betegségre.

Ebben az írásban senkit sem akarunk arra buzdítani, hogy bármilyen nyavalya is érje inkább a pálinkás üveghez nyúljon, mintsem orvoshoz forduljon, azonban az tény, hogy a magas alkohol tartalmú ital kis mértékben, bizonyítottan jótékony hatással van a szervezetünkre.

Sok idős embertől hallottam már, hogy a jóféle házi pálinkának köszönheti egészségét és azt, hogy szép kort megélt. Ezek a szépkorúak azt mondják, naponta elfogyasztanak egy kupicával és kutya bajuk. Elkerüli őket a nátha, az influenza, nem fájnak az ízületeik és rendben van az emésztésük is.

A pálinka kifejezetten magyar találmány, amely tiszta gyümölcsből készül lepárlással. Az eljárás során 40-55 fokos italt kapunk, amely bizony igen magas alkohol tartalmat jelent. A néphiedelem is úgy tartja, éppen emiatt a magas alkohol tartalma miatt kiváló a pálinka a gyomor- és bélrendszeri panaszokra, ugyanakkor serkenti az emésztést és lebontja a zsírokat is.

Az imént említett tulajdonsága miatt megfázáskor, infuenzás tünetek, köhögés, torokfájás esetén is ajánlják a fogyasztását, mondván fertőtleníti és tisztítja a légutakat. Fájdalom csillapítónak, görcsoldónak is használhatjuk még.

Különböző gyógynövényes tinktúrák, ecsetelők alapanyagaként is használhatjuk _ külsőleg, vagy belsőleg. Tudni kell még, hogy sebek, egyéb sérülések, horzsolások fertőtlenítésére egyáltalán nem alkalmas, helyette inkább használjunk tiszta vizet, vagy szappanos vizet.

A szakemberek még azt is megjegyzik a pálinkával kacsolatban, hogy szobahőmérsékleten fogyasztva érhetjük el a legjobb ízhatást. Valamint soha ne éhgyomorra igyuk, ugyanis így rendkívül káros a gyomorra, viszont étkezések után kifejezetten emésztést serkentő.

Még egyszer hangsúlyoznánk, a pálinka jótékony hatásai csak akkor érvényesülnek, ha mértékkel fogyasztjuk, ellenkező esetben inkább a magas alkohol tartalom miatt a részegség állapota állhat fenn.

Fotó:
pixabay.com

Forrás: www.hajraegeszseg.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum