Pálinkafőző LEADER támogatásból Nógrádban

2013. 12. 04., szerda

A Ba-Und-Garden kft. szék-, és telephelye a nógrádi festői környezetben elhelyezkedő Etes községben található, fő tevékenységünk: gyümölcspárlatok készítése.

A társaság az MVH honlapjáról szerzett tudomást a 122/2009. (IX.17.) FVM rendelet alapján meghirdetett, a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásához nyújtandó támogatás igénybe vételének lehetőségéről, aminek keretében erdei termékeket feldolgozó és pálinkalepárló helyek kialakítására, valamint meglévő technológiákfejlesztésére nyílott lehetőség.

2009-ben nyújtottak be pályázatot LEADER-kiírásra, egy helyi pálinkákat előállító pálinkafőző üzem kialakítására.

A fejlesztés egy lepárló üzem létesítésére irányult. A korábban meglévő épületet szükséges volt átalakítani, és mivel a cég nem rendelkezett pálinkafőzéshez szükséges eszközökkel, berendezésekkel, ezért a projekt keretében ezeket is beszerezte.  Többek között 400 L-es kisüsti pálinkafőzőt, szeszmérőket, cefre előmelegítőt, pisztóriusz tányérokat és mérőeszközöket vásároltak a támogatásból.

Az üzem 2010 augusztusában kezdte meg működését, célul tűzve zászlajára, hogy a nógrádi, palócföldi pálinkakészítést a hagyományok tiszteletben tartása mellett egy korszerű, tiszta feldolgozást biztosító, a kor követelményeinek megfelelő irányba vigye, csatlakozva az ország nagy múltú pálinkakészítő vidékeinek hasonló felfogásban épült főzdéi sorához. A főzde az alapanyag feldolgozástól a cefrekészítésen keresztül a késztermék előállításáig a minőségi, modern berendezések használatának biztosításával áll a főzetők, megrendelők rendelkezésére mind a mai napig. Ugyanakkor eredeti céljuk a saját termékek előállítása volt, az ehhez szükséges feltételek 2011-re álltak rendelkezésre.

2011 augusztusától a főzde megkapta a saját tulajdonban előállított pálinkák kereskedelmi forgalmazáshoz szükséges engedélyeket, így a bérfőzésen kívül folyamatosan bővülő, önálló termékkínálattal is megjelennek a piacon.

Forrás: www.agroinform.com


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum