Hungarikum készül Mindszenten

2014. 09. 01., hétfő

Augusztus közepétől már beindult a főzés a mindszenti Aranyos Pálinkagyárban, melynek ünnepélyes megnyitójára vasárnap kora este került sor. A Miási úton található üzemben 350 literes üsttel várják a cefrét, ahol egylépcsős eljárásban készül a Hungarikum.

Szabó József és a családja több mint 5 éve vásárolták meg a Miási úton található volt varroda épületet. A helyiségekben már nyoma sincs a varrógépnek, a tűnek, vagy a cérnának, hiszen a család gondolt egyet, s az üresen álló épületet felújították és egy korszerű pálinkafőzdét alakítottak ki, amely augusztus közepe óta üzemel a településen.

Szabó József és felesége, Szabóné Bacsa Mária, az Aranyos Pálinkagyár tulajdonosai

- Nincs alszesz készítés, finomítás. Egylépcsős eljárásban készül a pálinka – mondta Szabó József, aki régóta foglalkozik borkészítéssel, de a pálinka sem ismeretlen számára. Itt Mindszenten minőségi pálinkát szeretnénk készíteni, ami méltó a Hungarikum megnevezésre – fogalmazta meg a célokat a tulajdonos.

„A cefrébe olyan gyümölcsöt kell tenni, amit mi is szívesen elfogyasztanánk. Az egészséges, nem túlérett, tiszta termést” - magyarázta Szabó, aki hozzátette, nagyon fontos a tisztaság, mivel még is csak egy élelmiszeripari termékről beszélünk. Itt az Alföldön az 50 fokos pálinkára esküsznek, ami azaz igazi „kerítésszaggató”, és nem lehet kiérezni a pálinka ízét. Azt gondolom a 46-48 fok bőven elegendő, de azért arra is figyelni kell, hogy ne legyen túl alacsony, mert akkor bezavarosodik a nedű.

Az ünnepélyes megnyitót augusztus 31-én tartották, melyen jelen volt a település polgármestere is. Zsótér Károly szerint nagyon fontos, hogy Mindszenten új munkahelyek jöjjenek létre. Ennek egy nagyon jó eleme a pálinkagyár, ami őrzi a település hagyományait is, hiszen szinte nincs olyan ház, ahol ne lenne jó féle pálinka.

„Azt, hiszem ez a vállalkozás életképes, sőt minta is lehet. Ha megtalálja az ember azt a profilt a gazdaságban, ahol lehetőségek vannak, akkor tud munkahelyet teremteni, s tud a családjának egy olyan vállalkozást létrehozni, ami gazdaságos” – mondta a városvezető.

Az Aranyos Pálinkagyár Mindszenten a Miási út 321/6 szám alatt hétköznapokon 8 és 16 óra között tart nyitva. 350 literes üsttel várják a cefrét, de a legkisebb ideális mennyiség a főzésre, 150 liter.

A.S.

Forrás: www.promenad.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum