A szabad pálinkát ünnepelték Füzéren

2014. 10. 06., hétfő

A pálinka nemzeti értékünk, hungarikum, kultúránk, hagyományaink szerves része – mondta Szakáli István Loránd hungarikumokért felelős helyettes államtitkár a füzéri vásártéren rendezett ötödik Zempléni Szabad Pálinka Napon.

Magyarország bővelkedik a minőségi alapanyagokban, hiszen ízletes, illatos gyümölcsök teremnek országszerte. A magyar ember pedig összegyűjti szorgosan megművelt kertje gyümölcseit, majd pálinkát főz belőle, palackba zárja a vidéken élők tudásával, életfelfogásával és humorával együtt. Ezért kitüntetett tisztelet jár mindazoknak, akik azért dolgoznak, hogy a valódi magyar pálinka hírneve, kulturált fogyasztása, népszerűsége növekedjen – hangsúlyozta.

A helyettes államtitkár elmondta, maga a pálinkafőzés eleinte földesúri kiváltság volt, az 1800-as évek elején megjelentek a kisüzemek, a szesz- és pálinkafőzdék, a likőrgyárak. A szeszgyártás 1850-től állami monopólium lett. Akkoriban több mint százezer hivatalos pálinkafőzdét tartottak nyilván.
 
Magyarországon már 4 éve szabad a magán pálinkafőzés. A szabad pálinkafőzés lehetőségének megteremtése amellett, hogy a szabadság élményét nyújtotta az embereknek, hozzájárult az értékmegőrzéshez és értékteremtéshez, az élő hagyomány megőrzéséhez, s ezzel a vidéki közösségek megtartásához.
Szakáli István Loránd kiemelte: a hungarikumok ügyének az a célkitűzése, hogy az értékeinkkel való törődésen keresztül, hozzájáruljunk önbecsülésünk és elismertségünk növeléséhez.
 
Legyünk büszkék a méltán kiváló minőségű termékeinkre, kultúránkra, szellemi nagyjainkra, csodálatos természeti adottságainkra és épített örökségünkre.
 
(Földművelésügyi Minisztérium/Sajtóiroda)
Forrás: www.kormany.hu

 


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum