Tizenkét évig érlelték a békési whiskyt

2014. 10. 08., szerda

A közelmúltban megtartott Budavári Pálinka- és Kolbászfesztiválon debütált a nagyközönség előtt a Békési Pálinka Manufaktúra whiskyje. A nedűt tizenkét éven át érlelték különleges fahordókban a megye névadó településén. Külön érdekesség: október 11-én lesz harminc éve, hogy a Békési Pálinkafőzde megkezdte működését, így az újdonság a jubileumhoz is kapcsolódik.

— Még a 2000-es évek elején fogant meg bennünk a whisky-főzés gondolata — nyilatkozta megkeresésünkre Békési Zoltán, a Békési Pálinka Manufaktúra vezetője, a Békési Pálinka Zrt. igazgatóságnak elnöke.

A szakember lapunknak elmondta, akkoriban még egyáltalán nem tűnt százszázalékosan biztosnak, hogy a pálinka néhány éven belül nemzeti itallá válik hazánkban.

— Azokban az esztendőkben azért küzdöttünk, hogy az Európai Unió elfogadja hungarikumként a pálinkát, ahogy a nedű marketingje, illetve megítélése is ebben az időszakban kezdett erősödni és javulni — ecsetelte Békési Zoltán. — Természetesen, ahogy akkor, napjainkban is a pálinkafőzést tekintettük és tekintjük fő tevékenységünknek, de nagyon lényegesnek tartottuk, hogy valamennyi lehetséges módon tegyünk a több lábon állás érdekében.

 

Fotó: Imre GyörgyFotó: Imre György

— Természetesen nagy szakmai kihívásnak is tartottam az ital elkészítését — hangsúlyozta a pálinkamester.
A békési Single Malt whisky klasszikus módon egyfajta árpamalátából készül. Az alapanyagot Békés megyében termesztették a híres martonvásári növénykutató által nemesített Jubilant sörárpa fajtából. Az italt boroshordókban érlelték tizenkét éven keresztül, a hordók belseje nem szenesített, csak enyhén pirított, így a különlegesség íze egyáltalán nem füstös, hanem lágy aromájú.

 

— A whisky készítése több szempontból is eltér a pálinkáékétól — fogalmazott kérdésünkre Békési Zoltán. A gabona keményítőt tartalmaz, így első lépésként a keményítőt erjeszthető cukorrá kell alakítani. A békési szakemberek ezt követően a hagyományos kisüsti technikát alkalmazták, majd — ahogy korábban már említettük — tizenkét éven keresztül érlelték az italt.

A jogi előírások szerint egyébként a legalább három éven keresztül, 700 literesnél nem nagyobb hordókban érlelt gabonapárlatot lehet whiskynek nevezni. A Békési Pálinka Manufaktúránál azonban nagyon fontosnak tartották a minőséget, ezért is döntöttek a 12 éves pihentetés mellett.

 

— A gabonapárlat alapvetően semleges aromájú alkohol, az évek alatt azonban folyamatosan válik egyre karakteresebbé, egyre ízletesebbé — magyarázta a folyamatot Békési Zoltán.
A békési szakemberek azóta is több alkalommal készítettek whiskyt, sőt, már beszereztek újabb, még különlegesebb hordókat is.

— Az italt már olyan barique hordókban is érleljük, amelyek a világhírű Jameson gyár üzemében készültek, és azokban korábban az Egyesült Államokban bourbon whisky érett.

 

Fotó: Imre GyörgyFotó: Imre György

Az ital a múlt heti Budavári Pálinka- és Kolbászfesztiválon debütált. A legelső palackot Békési Zoltánék Áder János köztársasági elnöknek adták át. Az államfő ennek kapcsán beszélgetett a készítőkkel, különösen arra volt kíváncsi, hogy mi ösztönözte a szakembereket a nedű főzésére. Békési Zoltán elárulta, hogy a termékkel jelen lesznek a Budapesti Whisky-show elnevezésű szakmai megmérettetésen is.

 

A pálinkamester arra a kérdésünkre, hogy miért fogyasztják sokan szívesen jéggel az italt, elmondta, a whisky jéggel, hígitva, de nem túl hidegen válik a legkellemesebbé, ezért is isszák sokan így.

Forrás: www.beol.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum