Nem mézes, nem ágyas, nem érlelt

2014. 12. 16., kedd

A kiváló minőségű gyümölcs tiszta ízét igyekszik visszaadni pálinkáiban a Bestillo pálinkafőzde, amely néhány hete új fajta palackban, új dizájnnal jelent meg a piacon.

Budapesten mutatta be a minap megújult dizájnú palackjait a boldogkőváraljai Bestillo pálinkafőzde. A Bortársaság új, Kossuth téri üzletében Vavrek Zsolt, a társaság ügyvezetője kiemelte, hogy a közelmúltban került a boltokba a megújult külsejű pálinkacsalád, amelynek legfőbb jellemzője a letisztultság: a gyümölcspárlat átlátszó üvegbe került, a címke fekete-fehér, és nincs rajta kép a gyümölcsről. A dizájn Baráth Dávid munkája, akinek nevéhez olyan nívós munkák, mint a Villa Bagatelle vagy a Baldaszti vizuális arculatának kialakítása és számos szakácskönyv terve is fűződik. Készítőik reménye szerint a letisztult világú palackok egyaránt megfelelnek a hazai és a nemzetközi izlésnek.

 

 

 

A rendezvényen azt is megtudtuk, hogy Boldogkőváralja Miskolc és Kassa között fekszik félúton, Abaúj és a Zemplén határán. Két házaspár a főzde tulajdonosa, Czakó Gábor főzőmester a településen él, míg társa, Vavrek Zsolt Budapestről intézi a marketinggel kapcsolatos teendőket. A 4 tulajdonos közül 3 boldogkőváraljai származású, ketten közülük évekig éltek Új-Zélandon.

A főzde 2003-ban indult, a desztillálás mellett a megfelelő nyersanyag biztosítása érdekében gönci barack gyümölcsültetvényt is létrehoztak. Azért éppen azt, mert mind a gönci barack, mind az abból készült pálinka eredetvédett. A Bestillo-pálinka nem mézes, nem ágyas, nem érlelt – egy kivételével –, hanem a gyümölcsök tiszta ízét, illatát, zamatát igyekszik visszaadni – hangsúlyozta a tulajdonos a bemutatón.

 

 

 

 A feldolgozott gyümölcs legnagyobb részét Boldogkőváralja 30 kilométeres körzetében vásárolják fel, egyedüli kivétel a birs, amelyet Lajosmizséről szállítanak a zempléni községbe. A főzde zászlós terméke a gönci barackpálinka, emellett 14 gyümölcspárlatot készítenek még, ezek közül három „cuvée”, például a „Nemegymeggy”, amely három meggyféle pálinkájának speciális arányú keveréke.

A Bestillo a saját termékei és a bérfőzés mellett három évvel ezelőtt a rendezvényszervezésbe is belevágott, amikor útjára indították a nyári Gönci Barack Vigasság nevű programot. A fesztivál különlegessége, hogy a helyszínen csak szörp, pálinka és ásványvíz kapható, a multik által gyártott üdítőitalokat száműzték a szervezők. 2010 óta látogatóközpont fogadja a főzdében a vendégeket.

A bemutató végén a hazai helyitermék-mozgalom egyik elismert szakértője, az év egy részét a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Panyolán, másik részét idegenvezetőként a világ különböző távoli tájain töltő Méhész Zsuzsa emlékezett vissza a Bestillo indulásának kezdeteire. Kiderült, hogy a szintén pálinkával induló, majd lekvárral és más helyi termékekkel bővítő Panyoláról vettek példát a boldogkőváraljai főzdések.

Azóta sok minden történt ezen a fronton: a helyi értékek megőrzése terén országos mozgalom kezd kialakulni. Egyik programjuk az Édenkert projekt, amelynek célja az ősi magyar gyümölcsfajták megismertetése. Mára már 10 helyen találunk ilyen Édenkertet szerte az országban.

Egy másik nagyszabású elképzelés a néhány éve már létező Kárpáti Gasztroút, amely Kassáról indul, Abaújon és Boldogkőváralján halad tovább Szabolsz-Szatmár-Bereg megye, Ukrajna és a Partium felé. Ha valaki elindul az útvonal mentén, mindenhol vásárolhat, kóstolhat helyi finomságokat. A Kárpáti Gasztroútról ezen a linken lehetbővebben információt beszerezni.

 

Forrás: www.turizmusonline.hu

Témakörök:

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum