Pálinkakülönlegesség Vajdaságból

2014. 12. 29., hétfő

Szilva, barack, vilmoskörte mellett sütőtök pálinka is készül a vajdasági Bácskossuthfalván.

Egyes adatok szerint évente csaknem hatvan millió liter pálinka készül Szerbiában. A vajdasági pálinka messze földön híres minőségéről és zamatosságáról. A hagyományos vilmoskörte, barack és szilva mellett valódi különlegességek is készülnek Bácskossuthfalván.

Az egyik helyi pálinkafőző Fábrik Attila, aki bő egy hektáron termeszt gyümölcsöt, ezer fáján vilmoskörte, szilva, barack és birsalma nő. A kétgyermekes apa, akinek családi pálinkafőzdéjében évente körülbelül ezer litert készítenek, nem csak fán termő gyümölcsökből állít elő italokat, hanem sütőtökből is, aminek most van az idénye.

A gazda a Hajnal-tájnak elmondta, azért kezdett sütőtökkel foglalkozni, mert sajnálta bevetetlenül hagyni a gyümölcsfák közötti részt. Három éve sütőtökkel és sonkatökkel ültették be az üres részeket, amelyekből olyan mennyiség termett, hogy eladásra és pálinkafőzéshez is jutott belőlük.

Tavaly főzött először tökpálinkát, és nagy sikert ért el vele, mindenkinek ízlett, aki kóstolta, ezért idén újra próbálkozik a különleges itallal.

A tök esetében is fontos, hogy érett és tiszta legyen a termés, amelyet hámoznak, magoznak, darálnak, majd az így előállított pépet hordókba teszik és cefrézik. A pálinkához helyi artézi vizet használnak.

Fábrik Attila a Kossuth Rádió műsorában azt is elmondta, tizenegyfajta pálinkája közül a vilmoskörte a kedvence.

Bácskossuthfalván egyre többen foglalkoznak gyümölcstermesztéssel, pálinkakészítéssel. A településen a pálinkakultúra fejlesztéséért január végén megtartják a szeszkészítők első helyi versenyét is.

Forrás: www.hirado.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum