Megnyílt Szerbia második Hungarikum Központja

2015. 05. 13., szerda

Az élelmiszerek mellett a nem árusítható hungarikumokat is be lehet mutatni a Hungarikum Központokon keresztül, hiszen a pálinka, a tokaji bor vagy a libamáj mellett a matyó vagy a kalocsai népművészet, a táncházmódszer és a Hortobágy is hungarikumnak számít – hangsúlyozta V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár szombaton a vajdasági Újvidéken, ahol megnyitotta Szerbia második Hungarikum Központját.

Az új központ keretében Zsolnay-kiállítás is nyílt, ezzel is alátámasztandó, hogy a hungarikum nem csak az élelmiszerek megjelölésére vonatkozik.

„Ez az üzlet lehetőséget jelent arra, hogy bemutassa az élelmiszeren kívüli dolgokat is, mindemellett nagyon örülünk annak, hogy kiváló minőségű magyar élelmiszereket lehet itt vásárolni” – magyarázta V. Németh Zsolt. Hozzátette, hogy Újvidéken nagyon jó minőségű mind az üzlet kialakítása, mind a termékkör, és gondot fordítanak arra, hogy bemutassák az élelmiszeren kívüli hungarikumokat is. „Itt most a Zsolnay jelenik meg, de van érdeklődés a Herendi Porcelánmanufaktúra részéről is” – fűzte hozzá.

Szeretik a magyar termékeket

Kiemelte, hogy Szerbiában az emberek szeretik a magyar termékeket, ezért a tervek szerint a következő két évben további öt Hungarikum Központ nyílik a nyugat-balkáni országban. Az első szerbiai Hungarikum Központ 2011-ben nyílt meg Belgrádban.

Az államtitkár a szombati megnyitót követően emlékeztetett arra, hogy a jövő héten kerül az Országgyűlés elé a hungarikumtörvény módosítása, amely „gátat akar szabni annak, hogy a hungarikum kifejezéssel visszaéljenek, tehát silány minőségű üzlet, rendezvény vagy kiadvány hordja a hungarikum nevet”.

V. Németh Zsolt szombaton részt vett az újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Vásár megnyitóján is, amely rendezvény keretében csütörtökön magyar szakmai napot szerveznek.

Forrás: www.mno.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum