Debrecen Zamat Fesztivál

2015. 09. 17., csütörtök
Továbbra is a Nagyerdőn, de új helyszínen várja a látogatókat szeptember 18-20. között a Debreczeni Zamat Pálinka és Pároskolbász Fesztivál.
Az ország legjobb pálinka-manufaktúrái és Debrecen kiváló éttermei színes programok és koncertek kíséretében kínálják finomságaikat az ötödik Zamat Fesztiválon, amelyhez idén először társrendezvény is társul: az V. Debreceni Kézműves Fesztivál a helyi kézműves értékek továbbélését mutatja be a rendezvény keretén belül.
 
Miklósvölgyi Péter fesztiváligazgató tájékoztatása szerint a Zamat kinőtte a korábbi, Egyetem téri helyszínt, így ebben az évben a Campus Fesztiválon már bizonyított területen, a Nagyerdei Stadion északi rendezvényterén építik fel a Zamatot és társrendezvényét. Komfortos és pormentes környezetben várják a látogatókat az északi rendezvénytéren felállított rendezvénysátorban és annak környezetében, illetve a múlt héten hivatalosan is megnyitott HALL-ban, Magyarország legnagyobb klubjában. A stadion aljában működő koncertterem a rendezvény teljes időtartama alatt a vendégek kényelmét szolgálja majd kulturált mosdóival.
 
Színes gasztronómiai- és programkínálat
A szeptember 18-án, pénteken 14 órakor kezdődő háromnapos programon kilenc étterem és tizenhat pálinkaház kínálja finomságait a közönségnek, de a Debreceni Kézműves Fesztiválnak köszönhetően kézműves élelmiszerekből sem lesz hiány. A Zamat Pálinka és Pároskolbász Fesztiválon kilenc étterem menüsorát kóstolhatják végig ezen a hétvégén a látogatók. Az elmúlt évekhez hasonlóan, a rendezvényen jelen lesz a Barabás Étterem, az Ikon, a Krúdy Étterem, a Melange, a Pálma Étterem, a Régi Posta, de bemutatkozik a Zamaton a Butiq, a Keszegsütő és a Maszek is.
 
Közel kétszáz termékkel képviseltetik magukat az ország legjobb pálinkaházai: Agárdi Pálinka Főzde, Árpád és Vadász Pálinka, Csalló Pálinkaház, Cut & Coffee – Márkházi Pálinka, Fröccskocsma - Humbákfalvi Pálinka, Gusto Pálinkák, Gyulai Pálinka, Magna cum Laude Pálinkák, Panyolai Pálinkák, Pintér Pálinka, Rézangyal, Sáppuszta Pálinka, Schiszler Pálinka, Szicsek Pálinka, Tarpa Manufaktúra, Tuzséri Pálinka Manufaktúra.
 
A zenei programot pénteken délután 17 órakor Vajda István bárzongorista előadása nyitja. A zenekarok sorából kiemelkedik a Bikini pénteki és az Edda szombati koncertje, amiket a Nagyerdei Stadion lelátói alatt kialakított HALL-ban rendeznek. A Zamat színpadán pedig élő koncertet ad Radics Gigi, a Maszkura és a Tücsökraj, a Karaván Familia, Fábián Juli & Zoohacker és a debreceni Panama Magic zenekar is.
 
A Debreceni Páros Kolbász méltó kulturális-gazdasági környezetbe helyezése érdekében Debrecen városa célként tűzte ki a debreceni páros eredeti receptúráinak rekonstruálását, világszerte kínált debreceni páros variáns receptjeinek begyűjtését, egy vonzó turisztikai attrakció kialakítását. Törekvéseink között szerepel a város közösségi hagyományainak, a közösségi kohéziónak erősítése, a termék marketing lehetőségeinek kihasználása, a Debreceni Páros Kolbászhoz kötődő hagyományos nagyvásárok és sokadalmak megújításából fakadó lehetőségek feltárásával a városi kézműves jellegű hagyományainak újjáélesztése. A város a fentiekkel hozzá kíván járulni ahhoz is, hogy a debreceni kulináris hagyományok részévé váljanak a modern gasztronómiai irányzatoknak.
 
Ennek érdekében Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése 2014-ben támogató nyilatkozatot adott ki a Debreceni Páros Kolbász hungarikummá nyilvánításához. 2015-ben pedig létrehozta a Debrecen Gasztronómiájáért Alapítványt. Az alapítvány céljai között szerepel a debreceni páros eredeti receptúráinak rekonstruálása, egységes marketingjének kialakítása, gasztronómiai rendezvények szervezése, támogatása.
 
Ennek jegyében az alapítvány, a Debreceni Értéktár Bizottság a város önkormányzatának támogatásával megalkotta a Debreceni Páros Kolbász Kódexét. Az alapítvány társszervezőként közreműködik a Zamat Pálinka és Pároskolbász Fesztivál keretei közt megvalósuló „Debrecenizők – Páros 2.0 – egy hungarikum életre kel” néven megvalósuló programelem szervezésében.
 

Forrás: www.hajdupress.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum