Az Akadémia mellé emeli a kormány a Pálinka Nemzeti Tanácsot

2015. 10. 29., csütörtök
Köztestületté válik a Pálinka Nemzeti Tanács – derül ki egy törvényjavaslat indoklásából. Ez azt jelenti, hogy a földművelési miniszter olyan rangra akarja emelni a jelenleg még csak véleményező, javaslattevő testületet, mint amilyen a Magyar Tudományos Akadémia (MTA).
„A pálinka előállításának, származásának, minőségének és eredetvédelmének egységes szabályozásához és annak végrehajtásához fűződő közös magyar érdek előmozdítását" csak köztestületi formában lehet jól megoldani – írta az indoklásban Fazekas Sándor tárcája. A tervezetet a hvg.hu szúrta ki a parlament honlapján.

A köztestületként működő PNT etikai kódexet ad majd ki a pálinkakészítőknek, kidolgozza a hosszú távú Nemzeti Pálinkastratégiát, illetve értesítheti az illetékes hatóságot, ha megsértik a pálinkára vonatkozó jogszabályokat. Ugyanakkor országos pálinka- és törkölypálinka-versenyt rendez; részt vesz a pálinkával kapcsolatos társadalmi kommunikációs tevékenység kidolgozásában. A tervezet szerint a PNT működését az állam finanszírozza majd.

A köztestületi rangot kiemelt fontosságú közfeladatnak ítélt tevékenységet folytató szervezetek kaphatják meg, amilyen például a MTA, a szakmai kamarák és a hegyközségek – jegyzi meg a hvg.hu.

Forrás: www.nol.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum