Orbán Viktor pálinkájával hódítana egy szlovák párt

2015. 11. 23., hétfő

Lenyúlta Orbán Viktor magyar miniszterelnök rendkívül népszerű ötletét a saját célra történő pálinkafőzésről a Szabadság és Szolidaritásból kivált politikusok által alapított SKOK! párt, írja az Új Szó.

A parlamenten kívüli párt – melynek képviselői függetlenként dolgoznak a parlamentben – lehetővé tenné, hogy 50 liter gyümölcspárlatot bárki előállíthasson háztáji körülmények között, saját használatra.
 
Jozef Kollár, a párt képviselője módosító indítványt nyújt be a 467/2002 számú, a szesz előállításáról és piaci bevezetéséről szóló törvényhez. „Abból indultunk ki, hogy Szlovákiában sok embernek van gyümölcsöse, vagy vannak gyümölcsfák a kertjében. Hagyomány, hogy a házi pálinkával megkínálják egymást, összehasonlítják, ki főzött jobbat stb. A ma érvényes jogi szabályozás szerint erre csak pálinkafőzdékben van lehetőség, ami több okból sem praktikus, és kis mennyiség esetén az adóteher miatt nem is rentábilis” – indokolta a javaslatot Kollár
 
Juraj Miškov pártelnök elmondta, a törvénymódosítással lehetővé tennék, hogy az állampolgárok tanúsítvánnyal rendelkező pálinkafőző berendezést vásárolhassanak, amelyet be kellene jegyeztetniük. Ezt követően 50 liter pálinkát főzhetnének vele saját célra. 
 
A liberálisok emlékeztettek: a pálinkafőzésnek Szlovákiában komoly hagyományai vannak, és az emberek annak ellenére főznek, hogy tudják, ezért a törvény lecsaphat rájuk. A SKOK! azt javasolja, az állam, bizonyos korlátozásokkal tegye lehetővé ennek a tevékenységnek a legalizálását
 
A párt az elképzelést Facebook-hirdetés formájában is népszerűsíti.

Forrás: www.kitekinto.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum