Valódi élmények az Árpád Pálinka kínálatában

2015. 12. 11., péntek

Az Árpád és Vadász pálinkákat készítő Kisrét Manufaktúra Kft-ről tudni illendő, hogy idén ők nyerték el az ország legeredményesebb főzdéje címet. A rangos megmérettetésre összesen húsz tétellel neveztek hat kategóriában, s a szigorú szaktekintélyekből álló zsűri három champion-díjjal, hét aranyéremmel, hét ezüstéremmel és hat bronzéremmel ismerte el minőség iránti elkötelezettségüket.

Árpád Pálinka - Nagy Árpád, Békéscsaba
Nagy Árpád főzőmester
– Ha a szívemre teszem a kezem, akkor azt tudom mondani, hogy az egy évtizeddel ezelőtt főzött pálinka köszönő viszonyban sincs az idei, a tavalyi vagy éppen a néhány évvel ezelőtt készült pálinkákkal – mondja Nagy Árpád főzőmester az eltelt időszakban végbement változásokat összegezve.

A cég ügyvezetője kiegészítésként hozzáteszi, a jelentős minőségi javulás azonban nem csak erre a régióra, a saját főzdéjükre vagy éppen a bérfőzetőikre igaz, hanem a pálinkafőzés egészére, a teljes szakmára értendő.

Mint Nagy Árpád az eltelt években végbement folyamatokról szólva fogalmaz: egyre szebb párlatok készülnek, s a fogyasztók is egyre inkább odafigyelnek a minőségre. Ők maguk prémium minőségű termékeik előállításakor, már a folyamat kezdetén is a legjobbat szeretnék, ezért úgynevezett fajtaszelekciót alkalmaznak. Ez azt jelenti, hogy a nem kellően intenzív aromájú, nem megfelelő ízű és illatú fajtákat egyáltalán nem használják fel, hiszen a gyümölcsök karaktere alapvetően határozza meg az eredményt.

Árpád Pálinka, Békéscsaba
Az egyik champion, vagyis a legjobb
a legjobbak között
A főzőmester példaként az ágyas szilvapálinkát hozza, ami a 2015-ös champion-díjjal büszkélkedhet. Erről az alkotásként jellemezhető nedűről elmondható, hogy kétfajta pálinka (lepotica és stanley szilva) házasításából született. Egy teljes éven át kétfajta ágyazási technikán esik át, egyrészt aszalt gyümölcsöt, másrészt friss lepotica szilvát tesznek hozzá, így alakul ki a textúra, a szín, az utánozhatatlan íz világ.

Különféle trendek figyelhetőek meg a fogyasztási szokásokban – avat be bennünket a kulisszatitkokba Nagy Árpád, ismertetve: minden évben mintegy félszáz különféle pálinka szerepel a kínálatukban, a hagyományos ízek mellett az újdonságokra, az innovációra is nagy hangsúlyt fektetnek. A paletta dinamikusan változik, néhány évvel ezelőtt még óriási kereslet volt az erdei gyümölcsökből, a vadkörtéből, kökényből, somból készült nedűkre, mára már azonban ismét a sztenderd, hagyományos ízék élveznek előnyt.

A klasszikusnak számító nedűk mellett valódi különlegességekkel is tudnak szolgálni: készítenek például répából, paradicsomból is párlatokat, melyek az adott zöldség jellegét, karakterét hordozzák magukban. Ezen kívül trópusi ízekkel is „kísérleteznek”, ananászból készült italaik, túlzás nélkül igazi ritkaságnak tekinthetőek.

Árpád Pálinka, Békéscsaba
Milyen programot kínálnak a pálinka tanyára érkezőknek?

Minden helyiségünk nyitva áll, legfőképp szakmai jellegű eseményeket, egyfajta betekintést kínálunk. Nem csak letesszük a vendégeink elé az asztalra a pálinkát azért, hogy ízleljék, kóstolják meg, hanem szakavatott segítséget kapnak a komplett gasztronómiai élmény mellé. Körbevezetjük őket, megtekinthetik a különféle üzemegységeket, a feldolgozót, az erjesztőt, de betekintést kaphatnak a főzési rendszerünkbe is. A főzés, az erjesztés, a palackozás mind-mind érdekes lehet a pálinka iránt érdeklődők számára. A kóstolási programhoz valóban hasznosítható információkat nyújtunk, ezáltal a hozzánk érkezők valódi élményekkel és hasznos ismeretekkel gazdagodva térhetnek haza. A fenséges nedűk kóstolása és a szakmai ismeretek bővítése mellett arra is lehetőség nyílik, hogy vendégeink belekóstoljanak a térségre jellemző hagyományos ízekbe, hiszen igény szerint csabai kolbászt, szalonnát, sonkát is feltálalunk.

A főzdébe természetesen mi is bepillantottunk, ahol a kisüsti technológia mellett egy Ulrich Kothe által tervezett berendezés is megtalálható, ami önmagában tekintélyt parancsoló jelenség.

Árpád Pálinka, Békéscsaba
Őfelsége, a látványfőző
Ez a főzőberendezés a párlatot nem kisüsti technológiával készíti, tehát első körben nem egy úgynevezett alszesz, hanem már az első főzésre is pálinka készül. Nagy Árpád kérdésünkre elmondja, jelenleg ez a legjobb ilyen jellegű főző, ami a piacon megtalálható.

Az egyedi kialakítású masina kivilágítható, így megfigyelhető, nyomon követhető a párlat útja, állapota, de a technológia mellett a kivitelezés is megérdemel néhány gondolatot. A főzőmester szívesen mesél a nedű elkészítésének elengedhetetlen kellékéről, s mint mondja: nem igazán kedveli a hideg, rozsdamentes holmikat, a pálinkához szerinte leginkább a réz és az arany színe illik. Hozzáteszi: viszonylag fiatal kora ellenére már régóta készít párlatokat, s korábban is rézüstben főzött pálinkát, hiszen jól tudja, hogy egy ilyen „edényben” készített ital jóval zamatosabb és illatosabb végeredményt hoz, mint a rozsdamentes eszközök.

Forrás: www.hir6.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum