Sok feladata lesz a pálinkatanácsnak

2015. 12. 14., hétfő

A szervezet saját, önálló költségvetéssel rendelkezik majd, és az eredetvédelem mellett a termékek piacra jutását is segíti.

Önálló költségvetéssel rendelkezik és az eredetvédelemmel, a magyar „pálinkaüggyel” kapcsolatos feladatok hatékonyabb ellátása érdekében még az év végéig köztestületté alakul a Pálinka Nemzeti Tanács – az erről szóló törvénymódosítás már megjelent a Magyar Közlönyben. Változik a palackokon található adójegy is.

pálinka 20151214Egy párlatadójegy egy liter pálinka előállítására jogosítja a magánfőzőt (Fotó: MH)

Bőven lesz feladata a hamarosan, várhatóan még az év végéig köztestületté alakuló Pálinka Nemzeti Tanácsnak (PNT) – az erről szóló törvény már olvasható a hétvégi Magyar Közlönyben. A szöveg szerint a tanács a származással, a minőséggel, valamint az eredetvédelemmel kapcsolatos ügyekben egyfelől vizsgálja az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel rendelkező pálinka, tönkölypálinka termékleírásainak betartását, kezdeményezi az uniós földrajzi jelzés oltalommal összefüggő jogérvényesítését, másfelől az oltalmakkal kapcsolatos kezdeményezéseket is vizsgálja, együttműködve a nemzetközi eredetvédelmi szervezetekkel. 

A szakmán belül a tanács segíti a termelők összehangolt munkáját, szakmai fórumokat szervez, valamint pia­ci lehetőségeket kínál a főzőknek. A PNT feladata lesz a jövőben az országos versenyek megrendezése, valamint a marketingfeladatok mellett a legjobb minőségű italok kiválasztása.A tanács önálló forrással rendelkezik majd, amelyet a költségvetés biztosít, és külön felügyelőbizottság ellenőriz. A tagok olyan „pálinkás” érdekvédelmi szervezetekből jelöltethetik magukat, amelyek legalább öt lezárt gazdasági évvel rendelkeznek. Ha a tanács egyedi kérelem alapján engedélyezi, egyéb szakmai érdekvédelmi szervezet is lehet tag. A köztestület működését, gazdálkodását a földművelésügyi miniszter ellenőrzi. Változás, hogy a többi jövedékiadó-köteles terméktől eltérő színű, külön pálinkaadójegyet vezetnek be, már a következő évtől. Korábban írtuk: megváltozik jövőre a pálinkafőzéssel kapcsolatos szabályozás. Továbbra is megmarad a magán-pálinkafőzés jogintézménye, de a magánfőzést minimális költség és adminisztráció terheli. Bevezetik a párlatadójegyet. Egy adójegy hétszáz forintba kerül, és évente legalább öt, legfeljebb nyolcvanhat darab vásárolható belőle a vámhatóságtól. Egy párlatadójegy egy liter előállítására jogosítja a magánfőzőt. A főzőberendezés(eke)t továbbra is regisztrálni kell a helyi önkormányzatnál. Szükséges, hogy a főző nyilatkozzon azokról a körülményekről is, melyek igazolják, hogy a tevékenység megfelel a magánfőzésnek. Ilyen például, hogy a magánfőző gyümölcstermesztőnek minősül, és saját alapanyagból állítja elő a párlatot.

Jövőre a bérfőzde a fennálló fizetési kötelezettségét a vámhatóság számára csekken is teljesítheti. A bérfőzdék adófizetési összeghatára kétezer forintról ötszázezerre nő. A jövedéki biztosíték 200 ezer forint marad.

Nagy Kristóf

Forrás: www.magyarhirlap.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum