Köztestületté alakult a Pálinka Nemzeti Tanács

2016. 04. 01., péntek

Fazekas Sándor emlékeztetett: eddig a Pálinka Nemzeti Tanács véleményező és javaslattevő jogkörrel működő konzultatív testület volt. A jogszabályi változások – a pálinka törvény módosítása – lehetővé teszik, hogy a PNT a továbbiakban megnövelt hatáskörrel rendelkezzen.

Ennek alapján a PNT köztestületként hatékonyabban tudja képviselni a szakma érdekeit az előállítás, a termék-leírások ellenőrzése, az uniós oltalomból eredő jogérvényesítés, a minőségvédelem, az egységes marketingstratégia kialakítása érdekében – hívta fel a figyelmet Fazekas Sándor.

A Pálinka Nemzeti Tanács egyebek mellett ellátja a pálinka származásával, minőségével, az eredetvédelemmel, a pálinka piacra juttatásának elősegítésével, valamint a pálinka mint nemzeti kincs megóvásával kapcsolatos feladatokat. Teendői között továbbra is szerepel az országos pálinka és törkölypálinka-verseny megrendezése, valamint a pálinkával kapcsolatos szakmai főrumok szervezése és a pálinka-kiválóságok összegyűjtése is – közölte a földművelésügyi miniszter.

Mihályi László, a PNT átmeneti testületének elnöke arról beszélt, hogy a köztestületté alakulást sokan várták már a szakmában azért, mer köztestületként, új jogosítványai birtokában hatékonyabban végezheti tevékenységét.

Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára kiemelte: több mint egyéves előkészítő munka után alakult a PNT köztestületté.

A 13 tagú köztestületben többségében pálinkatermelők ülnek, illetve pálinkás szervezetek szakértői foglalnak helyet.

Gál Péter az MTI kérdésére elmondta: a köztestület működésének lényege, hogy átfogóan képviselje az egész szakmát.

Forrás: www.magyaridok.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum