Somogyi nedűket pontoztak

2016. 05. 12., csütörtök

Több mint 100 bort és 250 pálinkát kóstoltak az ítészek a napokban Kaposváron. Ennyi nedűvel neveztek ugyanis az I. Somogy megyei bor és pálinka versenyre az indulók. Mint a zsűri kiemelte: a 2015-ös év gyümölcstermése kiváló volt, így csak a helyi borászokon múlik, hogy milyen jó italt készítettek a szőlőből. A pálinkák esetében nemcsak tavalyi, hanem az azt megelőző évek főzéseiből is kóstoltak a bírálók.

Bujdosó Ferenc, borász:
- Megnézzük a színét, ahhoz jó a fehér háttér, a fehér abrosz. Látszik, hogy szép színe van, élénk, zöldes sárga színe. Megmozgatjuk, megnézzük, hogy hogyan folyik le a poháron, a beltartalmáról kapunk már utalást, hogy milyen tempóban, hogyan folyik.

Az íz és természetesen az illat harmóniája is fontos szempont - mondja Bujdosó Ferenc, dél-balatoni borász. A beérkezett 105 bormintát 10 tagú zsűri kóstolta végig. A legtöbb beérkezett nedű fehér, illetve vörös bor, de 12 rozé is érkezett a versenyre.

Országh Bernát, borász:
- Könnyű helyzetben vagyunk, mert a 2015-ös évjáratból vannak itt a vörösborok, ez aránylag jó évjárat volt. Kóstolhattunk itt kiemelkedő borokat is, illetve jó, iható borokat is. Hála Istennek nincsen könnyű dolgunk, mert sok jó bor közül kell választanunk.

Göncz Gábor, borász azt mondja: változatos a kínálat, amellyel a helyi termelők előrukkoltak.

Göncz Gábor, borász:
A gazdák általában jobban a vegyeseket készítik, hiszen többfajta szőlővel bírnak és gazdálkodnak. A fajborok tekintetében már a nagyobb gazdaságokra jellemző, akik külön-külön nagyobb területen folytatnak gazdálkodást.

Bár Kaposvárhoz nem tartozik semmilyen borvidék, az itt élő gazdák mégis jó úton haladnak, hogy minőségi borokat készítsenek a jövőben - mondja a verseny egyik szervezője.

Kreka Ferenc, elnök, Somogyi Bor- és Pálinkamustra Egyesület:
- Egyre jobban alkalmazzák már a hozzáférhető, új technológiákat, nagyon odafigyelnek a borhigiéniára és a pince tisztaságra, tehát nagyon nagyon fejlődő vonalat mutat a helyi pince gazdáknak a bor készítési stílusa.

Ez is hozzájárult ahhoz, hogy ezt a versenyt megrendezzék - tette hozzá Kreka Ferenc. A vidéki kistelepüléseken gyakran van bor- és pálinka mustra, innen jött az ötlet, hogy egy Kaposvár és környéki megmérettetésen mutassák be a nedűket, köztük a párlatokat is, amelyekből szép számmal érkeztek a nevezések.

Simonyi Gábor, alelnök, Somogyi Bor- és Pálinkamustra Egyesület:
- Nagyon elégedettek vagyunk a darabszámmal, mert minden eddigi számot itt Somogy megyébe sőt a régióban átléptünk, 251 darabos elért mintaszámmal. Nagyon szép eredmény az, hogy 139 érmes pálinka lett, ebből 27 arany lett.

Nagy szakértelmet kíván a jó pálinka elkészítése - jegyezte meg Simonyi Gábor. Nem mindegy, milyen alapanyagból készül a párlat. A magyar specialitást leginkább körtéből, szilvából és barackból főzik, de sokan éppen a vegyes gyümölcsös pálinkákat kedvelik. Míg a Gyulán megrendezett országos pálinkamustrán a 43 fokos ital volt a legjellemzőbb, addig megyénkben a kicsit erősebb párlatokat szeretik.

Simonyi Gábor, alelnök, Somogyi Bor- és Pálinkamustra Egyesület:
- Biztos, hogy itt Somogyban az a 48-as kategória, szóval egy jó kajszi, 48-nak kell lennie, de ezen mindig is lesznek viták, idézőjelben viták, eszmecserék, hogy ki mit gondol erről.

Az I. Somogy megyei bor és pálinka verseny eredményhirdetését szombaton délután tartják Kaposváron a Hotel Dorottya nagytermében.

Forrás: www.somogytv.hu

Témakörök:

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum