Célunk, hogy teljesebb legyen az ország pálinkatérképe

2016. 06. 02., csütörtök

A Földművelésügyi Minisztérium Eredetvédelmi Programjában célul tűzte ki, hogy minél teljesebbé tegye az ország pálinkatérképét – mondta Gál Péter, a tárca eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára Mezőkövesden, az Országos Pálinkaverseny és Pálinka Országkóstoló megnyitóján, kedden.

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára hangsúlyozta: a magyar kormány hatalmas harcot vállalt a magyar pálinkáért, ennek lett az eredménye a pálinkatörvény, a köztestületként működő Pálinka Nemzeti Tanács, a pálinka hungarikummá válása, illetve az is, hogy az Európai Unióban eredetvédelem alatt áll ez a termék.

Az államtitkár hangsúlyozta: a magyar pálinkát külföldön is eladhatóvá kell tenni. A magyar kormány partner abban, hogy a pálinka még nívósabb és sikeresebb legyen - tette hozzá.

Tállai András arról is beszélt, hogy a pálinka meghatározó szerepet játszik a turizmusban, a mezőgazdaságban, a vidéki ember életében, elősegíti az élelmiszerfogyasztást, az egészséges táplálkozást.

Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke ismertette, hogy a tanács három éve rendezi meg az Országos Pálinkaversenyt, amit tavaly óta - a Nemzeti Pálinkakiválóság Programmal együtt - Pálinka Oszágkóstólóként bonyolítanak le. Beszélt arról, hogy a tanács 2009 óta miniszteri tanácsadó testületként működött, az idén márciusban pedig köztestületté alakult. Az új köztestületnek ez a verseny az első nagy rendezvénye.

A megmérettetésre ezúttal 51 kereskedelmi főzde 327 kereskedelmi mintával nevezett be. Az eredményhirdetéssel összekötött díjátadó a Parlamentben lesz június 21-én - hangzott el.

Gál Péter az MTI kérdésére elmondta: az Országos Pálinkaverseny és a Pálinka Országkóstoló közös megrendezésével hatékonyabb a minősítés. Az előbbin arany-, ezüst- és bronzérmet adnak, az utóbbin pálinkakiválósággá nyilvánítják az erre méltó mintákat.

(MTI/FM Sajtóiroda)

Forrás: www.kormany.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum