Küvé (vegyes) pálinka: generációk lelke repítette a csúcsra

2016. 06. 23., csütörtök

Június 21-e arról nevezetes dátum, hogy ezen a napon a leghosszabb a nappal, és legrövidebb az éjszaka. A békéscsabai Árpád és Vadászpálinkák Kisrét Manufaktúra életében 2016-ban nemcsak a leghosszabb, de a legeredményesebb is volt ez a nap.

Budapesten, a Parlament Felsőházi Termében gyülekezett ezen a hosszú nyári napon a hazai kereskedelmi pálinkafőzdék színe-java. Összesen 57 főzde 327 féle pálinkát nevezett az Országos Pálinka és Törkölypálinka Verseny 2016 rendezvényre. A legrangosabb hazai pálinkaversenyen champion minősítéssel, arany-, ezüst- és bronzéremmel díjazzák az arra érdemes pálinkákat. A megjelent főzdék közül a békéscsabai Árpád Pálinka által bemutatott 24 pálinka mindegyike minősítést nyert. Egy nappal a verseny után, saját birodalmában a kisréti pálinkamanufaktúra vendégtermében fogadott bennünket Nagy Árpád, a főzde társtulajdonosa.

Árpád Pálinka, árpád pálinka
Nagy Árpád

- Azt már tudjuk, hogy minden nevezett pálinkájuk díjazott lett. Milyen díjakat nyertek?

- Kilenc arany, 14 ezüst és egy bronzérem volt a termés, tényleg minden pálinkák kapott díjat. Ráadásul a mi pálinkánkat választották 2016 legjobb pálinkájának is.

- Hogyan született meg a döntés?

- Az ország pálinkáját a 24 champion pálinkából választották ki. A 24 champion pálinka a 24 legjobb pálinkából került kiválasztásra. A 24 fajta pálinkából az aranyérmesek közül szűrték ki a fajta championját, majd a 24 championt újra összehasonlították.

- Tehát előbb az azonos pálinkák legjobbját határozták meg. Utána pedig összehasonlították az almát a körtével és közülük is kiválasztották a legjobbat?

- Igen ez így működött. Ilyen még nem volt a verseny történetében, hogy a champion pálinkák egyharmadát egy főzde adja. Mi most elértük ezt a bravúrt, a 24-ből hét kategóriában mi kaptuk meg a champion díjat. Tényleg egyedülálló eredmény.

Végül melyik bajnok pálinkájukat találták a legjobbnak?

- A piros Vilmoskörte pálinkánkat. Ez lett 2016-ban Magyarország legjobb pálinkája, az ország pálinkája.

Árpád Pálinka, árpád pálinka
A fekete cseresznye leve, champion pálinka 2016-ban

- Soroljuk fel a chamion pálinkáikat!

- Piros vilmoskörte, kökény, birs, duplaágyas szilvapálinka, fekete cseresznye, faeper és egy küvé, magyarul vegyes pálinkánk kapott champion minősítést.

- A küvé pálinkát miből házasították össze?

- Szilva, birs és Irsai Olivér szőlőből. Ez egy igazi háromgenerációs pálinka, a három Nagy Árpád kedvenceiből készült. Nagyapámnak szilva, édesapámnak birs, nekem pedig az Irsai Olivér szőlőpálinka a kedvencem.

- A bírálók biztosan megérezték a személyes kötődést… Ezeknek a díjaknak van hatása a piacra?

- Nagyon nagy hatása van. Nem csak a kereskedelemre, hanem a bérfőzetésre is. Sokan akarják a saját pálinkájukat az ország legjobbnak minősített pálinkafőzdéjében kifőzetni.

Árpád Pálinka, árpád pálinka
Így néz ki a manufaktúra legújabb ballonos termékcsaládja. A ballon is és a tartója is formatervezett

- Az Önök partnerei a kereskedelem melyik szegmenséből kerülnek ki?

- Általában a magas gasztronómia színvonalon dolgozó éttermek, szállodák, és néhány exkluzív palackozott italkereskedésbe szállítunk rendszeresen. A termékcsaládjainkat is úgy állítjuk össze, hogy mindig magas színvonalon tudjuk kiszolgálni partnereinket. Így összesen hét termékcsaládunk van.

- Mutassuk be röviden őket!

- Van az ETAP, amelyet literes kiszerelésben forgalmazunk, és alap ízekből, szilvából, meggyből, barackból és szőlőből készítünk. Ezek a hagyományos ízek kiegészülve a körte, Vilmos körte, birsalma alapanyagokkal alkotják a kisüsti termékcsaládot, melyet félliteres kiszerelésben forgalmazunk. A Vadász termékcsalád vadon termő gyümölcsökből, vadkörtéből, kökényből, erdei somból készül. A PRÉMIUM termékcsalád alapanyagai különleges gyümölcsök. Például piros Vilmos körte, birsalma, málna, fekete cseresznye, piros szeder, fekete ribizli, faeper. Ezek a pálinkák mind 40 százalékosok.

Árpád Pálinka, árpád pálinka
Összesen 24 ilyen díjat osztottak ki a versenyen, ebből 7 Békéscsabára, a Árpád és Vadászpálinkák Kisrét Manufaktúra dicsőségfalára került

- Erősebb pálinkáik is vannak?

- A Csabai Házi sorozatunk 50 fokos, szilva és barack alapanyagokból állítjuk elő. A duplaágyas, szilva, körte, barack, meggypálinkáink között vannak 60 fokos pálinkák is. Fél éve pedig kifejezetten prémium minőségben és csomagolásban készül a Budapest termékcsalád.

- Hogy kerül Budapest Békéscsabára?

- Ezt a termékcsaládot kifejezetten a repülőtéri diszkontokban árusítjuk, szilva és barack ízekben készítjük. Az angol és magyar nyelvű címkés üvegeken pedig Budapest négy világszerte ismert nevezetessége, a Parlament, a Lánchíd, a Budai Vár és a Szent Gellért szobor látható.

- Sikeresnek bizonyult a termék?

- Nyugodtan mondhatom, hogy igen. Tényleg sokat kell szállítanunk ezekből.

Árpád Pálinka, árpád pálinka
 

- Ez eddig hatféle termékcsalád.

- A hetedig neve Árpád Ballonos pálinka. Tíz és ötliteres kiszerelésekben, formatervezett állványra helyezett, csappal ellátott üvegballonokban forgalmazzuk. Azoknak a vendéglátósoknak érdemes ezt megvásárolniuk, akiknél tényleg sok pálinka fogy el.

Az Árpád Pálinka országos karrierje gyakorlatilag 2012-ben kezdődött el, de ezen a Békéscsaba melletti tanyán már több mint negyven éve főznek pálinkát. A főzde tulajdonosát mindig Nagy Árpádnak hívták. A legifjabb Nagy Árpád húsz éve kezdte édesapja felügyelete mellett a pálinkafőzést, négy év közös munka után édesapja elengedte a kezét. A mezőmegyeri út mentén fekvő pálinkafőzdét már nem csak a csabaiak vagy a környékbeliek ismerik, az egyik legismertebb pálinkafőzde lett Magyarországon, ahol már nem csak pálinkafőzés, de vendéglátás, kóstoltatás is folyik. A munka egyenletesen magas színvonalát a szakma úgy ismerte el, hogy a Pálinka Nemzeti Tanács tavaly, 2015-ben és az idén 2016-ban is az Árpád és Vadászpálinkák Kisrét Manufaktúra részére adományozta a Magyarország Legeredményesebb Pálinkafőzdéje díjat.

Forrás: www.hir6.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum