Pálinkatörténeti kiállítás Sóstón

2016. 07. 21., csütörtök

A Sóstói Múzeumfalu szomszédságában álló Pálinkaház építésének célja az volt, hogy a megyeszékhelyen élők, illetve az ide érkező vendégek, turisták közelebbről megismerkedhessenek a megye pálinkakultúrájával, és a Felső-Tisza-vidék három eredetvédett gyümölcspárlatával, a szabolcsi alma-, a szatmári szilva- és az újfehértói fürtösmeggy-pálinkával.

E cél megvalósulását egy állandó pálinkatörténeti kiállítás elkészítésével szeretnék elősegíteni, amelyet július 30-án 17.00 órai kezdettel nyitnak meg. Az eseményen köszöntőt mond dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza Megyei Jogú Város kultúráért felelős alpolgármestere. A kiállítást dr. Cservenyák László, a mátészalkai Szatmári Múzeum igazgatója nyitja meg, aki maga is a pálinkakultúra népszerűsítésének elkötelezett híve, a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend tagja. A kiállítás megnyitásán közreműködik a tarpai Figemadár Citerazenekar. 

A program folytatásaként, 18.00 órakor az érdeklődők a pálinka folklórjáról hallgathatnak izgalmas előadást, melyet a téma avatott szakértője, dr. Balázs Géza nyelvész, néprajzkutató, tanszékvezető egyetemi tanár tart.

Az estét – 19.00 órai kezdettel – a Ciráda zenekar koncertjével zárják. A népzenét populáris műfajokkal ötvöző együttes eddigi pályafutása is azt mutatja, a népszerű hangzás a fiatalabb korosztályokat is elvezeti előbb-utóbb a forráshoz, vagyis az autentikus népzenéhez.

Természetesen nemcsak beszélnek a pálinkáról, a vendégeknek arra is lehetőségük lesz, hogy – pálinkakorcsolyák kíséretében – megkóstolhassanak néhány különleges italt.

A látogatók a program során kvízkérdések segítségével pálinkás ismereteikről is számot adhatnak. Azok között, akiknek ez a legjobban sikerül, értékes nyereményeket sorsolnak ki.

Forrás: www.nyiregyhaza.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum