Magánfőzők Pálinka Lovagrendje született

2016. 07. 22., péntek

Hogyan születik egy pálinka lovagrend? Nagy Attilát kérdeztük, a Magyar Magánfőzők Pálinka Lovagrend Egyesületének elnökét. 

Magam részéről már régóta művelem a cefrézés, és pálinka főzetés művészetét. Amikor elkezdődött a Gyermelyi Pálinka "Estezés" (idén volt a hetedik!), egy álom vált számomra valóra. A sok boros esemény mellett végre megszületett az a rendezvény, ami a bérfőzetők, majd később természetesen a magánfőzők részére is lehetőséget biztosított a szakmai értékelésre, szakirányú fejlődésre. Ezeken a fórumokon szerezhettük be a cefrézéssel, főzéssel kapcsolatos információkat, melyek alkalmazásával tovább tökéletesíthettük pálinka készítési tudásunkat.

Persze joggal merül fel a kérdés, hogy miért is akar valaki saját pálinkát otthon készíteni? Miért nem bízza ezt "szakemberre"? Nagyon egyszerű erre a válasz: a bérfőzdék sajnos nem a minőségre , sokkal inkább a mennyiségre törekszenek, elő-és utópárlatos pálinkákat ontanak magukból, gyakorta három műszakos munkarendben...Nyilván való, hogy elmegy az ember kedve ha féltve dédelgetett gyermekéből egy értékelhetetlen, fogyaszthatatlan "lőre" készül.

A történtekkel párhuzamosan (hála az úttörőknek) egyre nagyobb teret hódított el a magánfőzés lehetősége. Ezt kihasználva szereztem be én is egy szuperül működő Pálinka Mester főzőt, mellyel sokkal finomabb, ízesebb, tisztább, az országos versenyeken is bizonyítottan helytálló pálinkát tudok készíteni. A korábban említett Pálinka Estek szervezésével pedig segíteni, és támogatni tudom a hasonlóan gondolkodó Hungarikum kedvelő Barátaimat, akik a pálinkák értékeltetésével, szakmai fórumokon való részvételekkel, továbbá helyszíni bemutatók alkalmával sajátíthatják el a magasabb színvonalú pálinka készítés fortélyait.

Tulajdonképpen ez, illetve a különböző versenyeken való találkozás adta meg az első lökést a Magyar Magánfőzők Pálinka Lovagrend Egyesület (MMPLE) létrehozásához. Mi alapítók mindnyájan úgy gondoljuk, hogy támogatni, segíteni kell a magánfőzés iránt érdeklődőket, hiszen jelenleg nincs (vagy nagyon kevés) az a lehetőség, ahol a korábban említett képzések, visszacsatolások érvényesíthetőek lennének. Egyesületünk célja tehát első sorban a magánfőzők támogatása, szakmai fejlesztő fórumokon, bemutatókon, tájékoztatókon, valamint pálinka bírálásokon keresztüli képzése. Távlati céljaink között szerepelnek területi.régiós pálinkaversenyek szervezése, illetve egy kapcsolatfelvétel a Pálinka Nemzeti Tanáccsal is, amitől elismerést, és persze további támogatást is remélünk.

Egyesületünk alapító tagjai annak érdekében, hogy a magánfőzők érdekképviselete egy magasabb szintre kerüljön, létrehozták a Magyar Magánfőzők Pálinka Lovagrendjét. A folyamatosan igazolható kimagasló teljesítmény lehet minden magánfőző célja, akik velünk együtt mondhatják el büszkén hogy a pálinka kulturált fogyasztását hirdetjük, hagyományőrző cselekedettel mutatva példát mindenkinek.

Az interjút hamarosan folytatjuk...


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum