Júliusban indult a pálinkafőzetés szezonja

2016. 08. 19., péntek

Sok gyümölcs érett az idén. Cseresznyéből, meggyből, sőt sárgabarackból is volt bőven, de sajnos a gyakori viharok, erős szél miatt sok került belőlük a fa alá is. A gondosabb tulajdonosok felszedték a hullott gyümölcsöt, és cefrét készítettek belőle.

A kölesdi pálinkafőző tulajdonosa, Berényi István elmondta, július közepétől el is indult a főzetési szezon. Úgy tűnik, idén a gazdák igényesebbek voltak a szokottnál, ugyanis sokan külön-külön szedték össze az epret, a cseresznyét vagy a barackot. Van, aki csak 50 litert, de van olyan is, aki 600 liternyi jó minőségű pálinkát főzetett. A szilvát most még gyűjtik, de az almát is összeszedik a gazdák. A tavalyi évhez képest a főzetésben törvényi változás nincs. A megyében egyébként 37 szeszfőzde működik, ebből 12 kereskedelmi főzéssel is foglalkozik a megyei a vámigazgatóság nyilvántartása szerint.

Mint ismert, januártól változott a magánfőzetés feltétele, párlat adójegyet vezettek be, melynek darabjáért 700 forintot kell fizetniük azoknak, akik saját berendezéseiken készítik a párlatot. Minimum 5, maximum 86 darab vásárolható belőle, ez utóbbinál a feltétel: 86 liter 42 százalékos párlat. E mennyiség fölött nem lehet magánfőzésben párlatot készíteni. Április végéig 37 személy igényelt párlat adójegyet. A magánfőzéshez használt berendezést az önkormányzatnál kellett bejelenteni, ők értesítették erről a vámhivatalt, ahol nyilvántartásba vették a berendezést. Hogy ki, hogyan tartja be a szabályokat, azt az önkormányzat ellenőrzi. Tolna megyében ez év április végéig 522 regisztrált desztilláló berendezés volt. A szeszfőzdéknél a vámosok a nyilvántartást, a befizetéseket, a származási igazolások kiadását ellenőrzik. A megyében apróbb törvénysértések fordultak csak elő.
 
Nyolcvanhat liter
 
Évente egy háztartásban (nem fejenként) 86 liter 42 fokos pálinkát lehet főzetni. A főzetés díja szeszfőzdénként változó. Kölesden literenként 1385 forintot kérnek, ebből 835 forint a szeszadó, amit tavaly január 1-vel vezettek be. Sokan nem 50 fokos pálinkát, hanem gyengébbet, 40-45 fokosat kérnek, így több a mennyiség. A megyei vámigazgatóság szerint nem jellemző, hogy bezárnának a szeszfőzdék, bár a tulajdonosok azt mondják, hogy egyre kevesebben főzetnek.
 
Forrás: www.teol.hu

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum