Újra nyerésre áll a pálinkaharc

2016. 10. 14., péntek

FELLENDÜLT A SZESZFŐZDÉK FORGALMA, MIKÖZBEN OTTHON IS EGYRE TÖBBEN KÉSZÍTIK A TÖMÉNY ITALT

Véget ért a pálinkafőzésben a visszaesés Magyarországon – erre lehet következtetni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) legújabb adataiból. A statisztika szerint a korábbi idők csökkenése után ugyanis idén újra felerősödött a kereslet, sőt az ugrás látványos.

Január eleje és június vége között 1,8 millió liter ötvenfokos pálinkának megfelelő mennyiségű párlatot adtak ki az ország szeszfőzdéi, ez majdnem a duplája a 2015 első felében rögzített egymillió liternek. A pálinkafőzés dandárja – mint minden évben – most is az őszi-téli időszakra esik.

– A szeszfőzdék forgalmát megannyi tényező befolyásolja, az egyik legfontosabb az ár – mondta a Magyar Időknek Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyik szeszfőzdéjének tulajdonosa. A főzdés felidézte, hogy miután uniós nyomásra megszűnt a pálinkafőzés adómentessége, tavaly igencsak megcsappant a kereslet.

Sokakat elriasztott, hogy míg korábban csak a főzés árát kellett leróniuk – literenként nagyjából hétszáz forintot –, a múlt évben már a szeszadóval is számolni kellett. Egy liter pálinka kifőzése így hozzávetőleg 1500 forintba került. Az ügyfelek egy része azóta visszatért, pedig adót továbbra is fizetni kell. – Sokat számít persze a termés mennyisége és minősége is, no meg az átvételi ár – jegyezte meg a főzdetulajdonos.

Idén például sokan készítettek cefrét meggyből, aminek az volt az oka, hogy a termelők nemigen tudták eladni a gyümölcsöt a felvásárlóknak. Hamarosan a szilva kerül az üstökbe, amit később az alma vált majd fel. A főzdés megjegyezte: fordítva semmiképpen sem mehet, az alma íze, zamata ugyanis akkor is megérződik a szilvapálinkán, ha főzés előtt alaposan kitisztították a berendezést.

A fordulatot más tényezők is jelzik. Az egyik például az, hogy egyre több helyen főzethetik ki cefréjüket a gyümölcstermesztők, több vállalkozás nyitott főzdét. A bérfőzést végző egységek száma két éve még 550 körül volt, mára viszont hatszáz közelébe emelkedett. Sokan ennek ellenére úgy döntenek, hogy inkább maguk készítik el odahaza a tömény italt.

A házi pálinkafőzés terjedésére onnan lehet következtetni, hogy egy ideje be kell jelenteniük a polgároknak, ha főzőberendezést vásárolnak otthonra. Az adóhatóság önkormányzati adatokat tartalmazó kimutatása szerint idén, hat hónap alatt közel 3500 készülékről érkezett jelzés a helyhatóságokhoz; a múlt év eleje óta már több mint tizenhatezer üst került be a nyilvántartásokba.

– Fontos, hogy január óta úgynevezett párlatadójegyet kell vásárolniuk azoknak, akik otthon főznének pálinkát – mondta a Magyar Időknek a NAV sajtófőnöke. Suller Attila hozzátette: az egy liter pálinka előállítását lehetővé tevő jegyért hétszáz forintot kell fizetni. Az év első felében – a hatóság kimutatása szerint – a főzni vágyók majdnem huszonötezer jegyet váltottak ki, ezek révén 17 millió forint bevétel érkezett az államkasszához.

– A jegyet a párlat előállítása előtt kell beszerezni – hívta fel a figyelmet a sajtófőnök. Suller Attila kitért arra is, hogy immár nem a NAV, hanem az önkormányzatok ellenőrzik az otthoni pálinkafőzés szabályainak betartását.

– Az adóhatóság ugyanakkor törekszik arra, hogy megakadályozza olyan párlatok forgalomba kerülését, amelyeket otthon készítettek – mondta a sajtófőnök, majd aláhúzta: a házi főzésű pálinka csak saját használatra szolgálhat. A pénzügyőrök emiatt a piacokon és a vendéglátóhelyeken is rendszeresen razziáznak, de figyelemmel kísérik az újságokban és az interneten megjelenő hirdetéseket is.

pálinkafőzés

A pálinkafőzés emelkedő mutatói rávilágítanak, hogy az otthoni főzés sokaknak fontos. Felidézhető: annak idején, 2010-ben a Fidesz–KDNP-kormány éppen a hagyományok életben tartása miatt határozott úgy, hogy az adószabályok átalakításakor adómentességet garantál az italkészítésnek.

A pálinka-szabadságharcként is emlegetett folyamat a következő évben vette kezdetét, az unió ugyanis kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen arra hivatkozva, hogy a mentességet adó jövedéki adórendelkezések nem feleltek meg az EU előírásai­nak. A kormány kitartott elképzelése mellett, így az ügy az Európai Bíróságig is eljutott, a luxembourgi ítélet azonban nem a magyar álláspontnak adott igazat.

A szabályokon emiatt a honi törvényhozásnak két lépcsőben is változtatnia kellett. Tállai András egy éve a folyamatról lapunknak úgy fogalmazott, hogy a kormány hosszas tárgyalások után megvédte Brüsszelben a házi pálinkafőzést, így továbbra is készíthet bármely magyar gyümölcstermesztő magánszemély az otthonában párlatot.

A nemzetgazdasági miniszterhelyettes akkor rámutatott: bizonyos kompromisszumokat ugyan meg kellett kötni, de sikerült elérni, hogy a magyar gazdáknak ne kelljen adóraktári engedélyt kérniük és nyilvántartást vezetniük.

Forrás: www.magyaridok.hu


Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum