“Egy pálinka reggel!” Betegségekkel és járványokkal szembeni védekezés!

2016. 11. 02., szerda

“Amire a pálinka nem orvosság, arra nincs gyógyír!” – tartja egy mondás. A modern orvostudomány és a népi gyógyászat, sokszor kerül szembe egymással abban a kérdésben, hogy a pálinkának valóban létezik-e gyógyító hatása?

Hajdanán amikor még nem létezett tudományos orvoslás vagy rendszeres orvosi rendelés, a betegségekkel és járványokkal szembeni védekezés céljából kénytelenek voltak az emberek a természetben megtalálható alapanyagok felhasználásával saját maguknak orvosságot készíteni. Korunkban, ha csak részben is, a természetgyógyászat újra alkalmazza a hagyományos gyógymódokat és gyógyszereket, amelyek közül néhány még mindig ismert.

Alkoholos erjedés révén nem túl magas, 15 V/V% -os alkoholt lehet előállítani. Így fontos mérföldkő volt az emberiség életében a lepárlás tudományának elsajátítása, melynek során töményebb formában tudtak alkoholokat előállítani. Ezek a folyadékok a magasabb alkoholtartalomnak köszönhetően hosszabb ideig eltárolhatóvá váltak. Az alkoholt oldószerként használták, vízben nem oldódó alapanyagok, gyógynövények folyékonnyá tételére, külső bedörzsölők alkotó részeinek kinyerésére, és tartósítására. A sebek környéki szennyeződések eltávolítására, fertőtlenítésre alkalmazták ezeket a szereket. A bőrről elpárolgó alkohol hőt von el, így hűsítő érzést okoz, a csípéseket, égéseket kellemesen hűti. Teljes fertőtlenítő hatást csak 70 %-nál magasabb koncentrációban fejt ki, ennek ellenére is, szükség esetén sokszor mentett életet vagy kímélte meg amputálástól a pácienst. Egyik ismert gyógymód a köpölyözés, amikor alkoholt tartalmazó üvegharangocskákat tesznek a bőrfelszínre, az alkohol elpárolgásával vákuum keletkezik és a szívó hatás végett javítja a keringést, csökkenti a gyulladást és a fájdalmat.

A „Pálinkás jó reggelt!” köszönés eredendően egy, a vidéki ember reggeli szokására utal. A pálinka reggeli fogyasztása a paraszti élet elmaradhatatlan része volt. Segítette az állati eredetű zsírok megemésztését, és a fizikai munka fáradalmainak megkönnyítését is szolgálta. Magas alkoholtartalom miatt erősen fertőtlenítő hatású a pálinka, a gyomorfertőzések megelőzésére is alkalmazták.

A pálinka néhány népi felhasználási javaslata:

  • Gyomorbántalmak, köhögés, rekedtség enyhítésére fogyasszunk pálinkát étkezések után. Fél liter pálinkába, beleteszünk 5 erős paprikát. 2 hétig kivonatoltatjuk. Felfúvódás, gyomorrontás, röviden minden ilyen típusú gyomorbántalomra jól használható.

  • Fájdalomcsillapításra a modern gyógyszerek megjelenése előtt a pálinkákat alkalmazták. Különféle ízesítése, likőrösítése inkább az asszonyok csemegéjének számított, ezért nevezték ezeket régen kontyalávaló pálinkáknak.

  • Vérnyomáscsökkentésre csodaszer a fokhagymás pálinka, amely tágítja az ereket, ezáltal csökkenti a vérnyomást.

  • A megborsozott házi pálinkával kezelték a hasmenést, más részt a hideg ellen is védte fogyasztóját.

  • Megfázás ellenszere, ha 2 evőkanál mézre öntünk 2 cl házi pálinkát majd felforraljuk fogyasztás előtt.

A gyümölcsök általában 80-85 % vizet, 10-15 % vízben oldható és kis mennyiségben oldhatatlan anyagokat (gyümölcshéj, mag, szár és a gyümölcs húsának rostjai) tartalmaznak. Ezek többsége helyes technológia alkalmazásával eltávolítható. Így a gyümölcspálinkák minőségét elsősorban a vízben oldható anyagok befolyásolják: cukrok, savak, fehérjék, ásványi anyagok, aromaanyagok és vitaminok. Sajnos a lepárlás során a vitaminok nem jutnak át a párlatokba, de az illékony aroma komponensek igen, ezért ízletes és gyümölcsös a pálinka.

A pálinka nem pótolja a gyógyszereket, nem alkalmazható mindenféle betegségek gyógyítására. A pálinka mértékletes és megfelelő fogyasztás mellett jótékonyan hathat az emberi szervezetre és a lélekre egyaránt. Nem árt otthon tartani a gyógyszeres szekrényben egy-egy kis üveg valódi pálinkát, és még a receptért sem kell sorban állni.

Kérünk mindenkit, a Pálinkát fogyassza felelősséggel!

Forrás: www.superiorhirek.hu

Témakörök:

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum