Pálinkanap a Sóstói Múzeumfaluban.

2016. 11. 25., péntek

Dr. Ulrich Attila alpolgármester sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy idén egy valódi kuriózummal bõvül az adventi programkínálat Nyíregyházán. Szombaton (november 26-án) ugyanis Pálinkanapot és ezzel egybekötve falusi disznótort szerveznek a Sóstói Múzeumfaluban.

 

A téli idõszak a disznóvágások hagyományos idõpontja, nemzeti értékeink között pedig háromféle megyei eredetû pálinka is szerepel, ezért is kapcsolják össze egy rendezvényben a kulináris élvezeteket a Sóstói Múzeumfaluban. Az érkezõ vendégek figyelemmel kísérhetik a 9 órakor kezdõdõ disznóvágás minden fázisát, és 500 forintos jegy ellenében megkóstolhatják azokat az ételeket, amelyek hagyományosan ezen alkalomhoz kötõdnek: a hagymás vért, a toroskáposztát, a hurkát és a kolbászt is.

MINÕSÍTIK A SZATMÁRI SZILVÁT

A jó ételekhez finom italok is dukálnak. A Pálinkaházban a megye legrangosabb pálinkafõzdéi, családi vállalkozásai kínálják majd a nagyvilágban is elismerést és rangot szerzett italaikat, pálinkakülönlegességeiket. A rendezvényen a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend tagjai is felvonulnak, és ünnepélyes keretek között minõsítik a 2016. évi szatmári szilvapálinkákat. A gasztronómiai élmények mellett olyan népzenei és színházi produkciók gondoskodnak majd a jó hangulatról, mint a SzabadTáncMívesek, a Szatmár Kamara, a Bab Társulat, Horváth Margit és Tóth Károly, a Móricz Zsigmond Színház mûvészei, valamint a fiatal zenészekbõl álló, friss alapítású, saját meghatározásuk szerint „ethno-beat” stílusban muzsikáló Aurevoir. zenekar. Mindezek mellett a Pálinkaházban új idõszaki tárlat nyílik, amely Baloghné dr. Kovács Matild fotómûvész csendéleteibõl ad válogatást. Az érdeklõdõk ismeretterjesztõ elõadást hallgathatnak a pálinkafõzés törvényi hátterérõl, de terítékre kerülnek a népdalok is, melyeket dr. Kálmánchey Albert pszichiáter fõorvos fog vallatóra „Szerelem, szerelem, átkozott gyötrelem...” címû interaktív elõadásában.

FÉRJJÓSLÁS ÉS VARÁZSLÁS

A skanzen munkatársai felelevenítik az András-napi hagyományokat is. Ez a jeles nap a néphit szerint ugyanis férjjóslásra és varázslásra is kiválóan alkalmas volt. A Nyírségben szokás volt az András-napi derelyefõzés. A lány 8–10 cédulára fiúneveket írt, s a cédulákat a derelyébe gyúrta. Amelyik derelyét a fõzõvíz elsõnek felvetette, úgy hitték, az lesz a jövendõbelijének a neve. A férjjóslás másik, szintén gyakori módja volt az ólomöntés. A leendõ férj foglalkozására következtettek belõle. Ezeket a praktikákat ki is próbálhatják a látogatók. Az otthon maradt családtagok vásárfiáját a népi kirakodóvásárban vásárolhatják meg. A gyerekek szórakoztatásáról pedig a falusi játszóudvar játékai gondoskodnak.

INGYENES BUSZJÁRATOK INDULNAK

A Pálinkanap belépõjegy vásárlása nélkül látogatható. A helyszín megközelítését ingyenes buszjáratok is biztosítják, amelyek 8.30, 10.00, 12.00 órakor indulnak a nyíregyházi vasútállomástól, és 15.00, illetve 16.00 órakor szállítják vissza az utasokat a múzeumfaluból.

Forrás: www.nyiregyhaza.hu

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum