Hagyományos pálinkamegáldást tartottak Kalocsán

2016. 12. 12., hétfő

Bábel Balázs érsek áldotta meg az idei főzésű pálinkákat Kalocsán a Szent István király-templomban december 4-én, Szent Miklós püspök, a pálinkafőzők védőszentjének közbenjárását kérve.

Az ünnepi szentmisén részt vettek a megye és a város vezetői. Megjelent Font Sándor országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke, Bálint József polgármester, valamint a helyi fegyveres szervek, a büntetés végrehajtás és a bíróság képviselői.

Az áldásra a hívek saját főzésű pálinkáikat hozták el, ugyanakkor neves pálinkafőzdék is képviseltették magukat, többek között Bács-Kiskun megye legjobbnak ítélt, díjazott pálinkáját is elhozták. Megjelentek a Szent István Paprika lovagrend képviselői is. A hívek jó része hagyományos kalocsai viseletbe öltözve állt az oltár mellett, kifejezve vallási és területi hovatartozását és elköteleződését.

Bábel Balázs érsek beszédében kiemelte: az adventi várakozás nem négy hétre szól, hanem programot kínál az ember egész életére. Hangsúlyozta Szent Miklós püspök példáját, aki a segítő szentek egyikeként példát adott, hogy értékeinket féltve őrizzük. A hagyományok feletti őrködés annyit jelent, hogy tisztában vagyunk a gyökereinkkel és őrizzük azokat. A főpásztor kiemelte, az adventi várakozásban, azaz a készületben az Istennel való találkozásra mindig vannak olyan események, amelyek meglepetésszerűek, amelyek néha félelmetesnek tűnnek. A keresztény embernek mégsem kell megijednie, hiszen bár a jövőt nem ismeri, de a jövő Urát, az idő Urát igen. Szent Miklós püspök életének minden pillanatában készen állt a segítésre, a szolgáló szeretetre. Ha mi is így élünk, akkor készen állunk a nagy találkozásra.

A szentmise után Mészáros István prépost, a templom igazgatója minden résztvevőt megkínált egy korty megáldott itallal, mely gesztus megerősítette a lélekben megélt közösséghez tartozást. 


Forrás: Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye

Fotó: Tóth Krisztina

Forrás: www.magyarkurir.hu

Témakörök:

Kapcsolat

Kontur Bt. / Pálinka divízió
Székhely:   1164 Bp. Simongát u. 43.Telephely - felszámolás alatt: 1164 Bp. Vidámvásár u. 143.
Szabó Ferenc Ignác / ügyvezető
(Magyar László / alapító tulajdonos
Email: info@palinkafozes.com
Impresszum